Svet

0

Premijer Izraela pozvao svetske sile da se usprotive uceni Irana

Autor: IG

Izvor: Beta

Premijer Izraela pozvao svetske sile da se usprotive uceni Irana

Izvor: Beta/AP/Ronen Zvulun

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) pozvao je svetske sile da ne popuste pred nuklearnom ucenom Irana, u danu kada su obnovljeni njihovi pregovori sa Teheranom u Beču.

U video poruci namenjenoj predstavnicima velikih sila, koju je dobio Asošiejted pres, Benet je naveo da Teheran nastoji "da mu budu ukinute sankcije, a da zauzvrat ne učini gotovo ništa".

Benet je kazao i da Iran nastoji da zadrži svoj nuklearni program netaknutim, a da dobije stotine milijardi dolara nakon što sankcije budu ukinute.

Pregovarači iz Irana i svetskih sila sastali su se danas u glavnom gradu Austrije radi obnove pregovora čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Otkako su se SAD povukle iz tog sporazuma 2018. godine, Iran je prekoračio dozvoljene količine uskladištenog uranijuma, obogaćivao je uranijum više nego što je dogovoreno i koristio je savremenije centrifuge u nuklearnim postrojenjima.

Izrael, koji se oštro protivio sporazumu, sada tvrdi da je Teheran bliži razvoju nuklernog oružja nego ikad.

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid (Yair) doputovao je u posetu Londonu i Parizu ove nedelje radi razgovora o Iranu sa britanskim i francuskim zvaničnicima, a ministar odbrane Beni Ganc (Benny Gantz) otputovaće u Vašington sa istim ciljem.

Iran tvrdi da nuklearni program koristi jedino u miroljubive svrhe i optužuje administraciju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za to što sporazum ne funkcioniše, jer je odučila da ga napusti i da obnovi oštre sankcije Teheranu.

Rasprostranjeno je uverenje da je Izrael jedina zemlja na Bliskom istoku koja poseduje nuklearno oružje, iako njeni lideri to nikada nisu ni potvrdili ni porekli.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR