RODNA RAVNOPRAVNOST Od Mreže očekujem da promoviše zastupljenost žena u politici
Foto: Kurir

RODNA RAVNOPRAVNOST Od Mreže očekujem da promoviše zastupljenost žena u politici

Vesti -

Dubravka Korać, predsednica opštine Apatin, ističe da snažno podržava osnivanje i rad Mreže

Mreža je, pre svega, značajna za razmenu iskustva i ostvarivanje bližeg kontakta sa koleginicama. Svakoj od nas to može da pomogne da bolje vodimo svoje lokalne samouprave kako sa praktičnog aspekta sprovođenja javnih politika i organizacije boljih javnih usluga za građane, tako i sa subjektivnog aspekta međusobne solidarnosti i osnaživanja žena na važnim funkcijama, kaže na početku intervjua za Kurir Dubravka Korać, predsednica opštine Apatin.

- Od Mreže očekujem i da promoviše dobru praksu zastupljenosti žena u političkom životu, ali i da kroz različite programe, na primer programe pripravništva i mentorstva, pomogne mladim i ambicioznim ženama da ostvare svoje snove.

Većina vas je došla na čelo lokalnih samouprava, gde su vaši prethodnici ostavili mnogo nasleđenih problema. Kako izlazite na kraj s tim?

- Kada sam izabrana na mesto zamenice predsednika opštine Apatin 2016. godine, zatekli smo mnogo problema, poput zapuštene infrastrukture i obrazovnog sistema u opštini, nesređenog sistema socijalnih davanja, problema u javnim preduzećima, ali i potpuno praznu opštinsku kasu. Tokom četvorogodišnjeg mandata na mestu zamenice, uz podršku svog tima, uspela sam da mnoge stvari postavim na svoje mesto. Apatin danas nije opština kojoj preti bankrot, već opština koja izdvaja novac za kapitalna ulaganja, rekonstrukcije putnih pravaca i komunikacione mreže, ulaganja u turističke kapacitete i unapređenje kvaliteta života građana. Doveli smo u red javna preduzeća, ali i sistem isplate socijale i učeničkih i studentskih stipendija. U podršci majkama i u davanju za porodice sa decom prednjačimo u Srbiji. Još smo u prethodnom mandatu pokrenuli obiman projekat sređivanja školskih kapaciteta u opštini, izgradili smo jaslice i kompletno renovirali i moderno opremili tri vrtića. Potpuno smo rekonstruisali i Dom zdravlja i privukli i nekoliko manjih investicija u našu opštinu.

Da li ste vi lično već imali priliku da se obratite svojoj koleginici u drugom gradu ili opštini za pomoć ili savet u rešavanju nekog problema?

- Naravno, i koleginicama, ali i kolegama. Važno je da saslušamo svakoga ko može da nam pomogne da usvojimo neku dobru praksu ili uvedemo nešto novo i korisno za naše građane, zbog čega snažno podržavam osnivanje i rad Mreže gradonačelnica i predsednica opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track