Vesti

Eurovision. Crosing stories and spaces26.11.2021. 08:35


Putujuća izložba “Eurovision. Crosing stories and spaces”, u okviru koje 14 umetnika iz 12 gradova iz cele Evrope predstavlja budućnost evropskog identiteta, biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 26. novembra u 19 sati.

 

Program izložbe predstavili su na konferenciji za novinare Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja MSUV, Martin Edelman, ispred instituta ifa i umetnici Ivana Ivković i Adnan Softić.

Izložba se bavi aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione/Evrovizija/Евровизия – koje simbolizuju ideju mogućeg zajedništva – rekla je Sanja Kojić Mladenov.


Izložbu na njenom putu od grada do grada svojim radovima dopunjavaju lokani umetnici, a novosadska publika imaće priliku da vidi tapiserije, prostorne konstrukcije i video projekcije domaćih i internacionalnih umetnika na temu nasleđa i budućnosti evropskog identiteta. Na samom otvaranju srpska umetnica Ivana Ivković izvešće performans MONUMENT: BEZ IZGUBLJENIH u kom učestvuje čak 35 statista na konstrukciji visokoj preko 3 metra.


Izložba je projekat Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke po imenu Ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koja se u Novom Sadu organizuje u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije i deo je programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.
Pored Novog Sada, izložba koja će svoje finale imati u Berlinu 2027. godine, već je prikazana publici u Sarajevu, a biće predstavljena u Nikoziji, Atini, Varni, Tbilisiju, Kišinjevu, Briselu, Krakovu, Kalinjingradu i Viljnusu.


Izložba se otvara u petak, 26. novembra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a u subotu 27. od 12 sati umetnici će voditi posetioce kroz izložbu.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.