Lekari iz Kriznog štaba će tražiti pojačan nadzor nad putnicima zbog omikrona

Mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovan "omikron", nova varijanta virusa korona sa ekstremno velikim brojem mutacija - 32.
Lekari iz Kriznog štaba će tražiti pojačan nadzor nad putnicima zbog omikrona
Foto: 021.rs
Restriktivne mere uglavnom podrazumevaju obavezno testiranje i dve nedelje karantina. Pojedine države čak su prekinule vazdušni saobraćaj sa državama iz ugroženog područja kako bi se usporilo širenje virusa za koji kažu da ima potencijal bržeg prenošenja od delta soja koji je dominantan u Srbiji.
Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati nova varijanta virusa korona, posebno što ima veliki broj mutacija na spajk proteinu, čak 32. U medicinskom delu Kriznog štaba kažu da će tražiti da se pojača nadzor svih koji dolaze u Srbiju iz zemalja u kojima je omikron potvrđen. 
 
Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.
 
"To znači da putnici koji dolaze iz tih područja moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije je vakcinacija čak i ako nema potpuno delovanje kao što je do sada imalo na druge sojeve. Moramo da shvatimo da je vakcinacijom štitimo i sebe i druge", rekao je Kon za Tanjug.
 
On je naveo da će hitno inicirati da se pojača nadzor svih onih koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron potvrđen. 
 
Izrael je otišao korak dalje u odnosu na evropske zemlje i odlučio da zabrani ulazak svim stranim državljanima zbog nove varijante virusa korona. To je prva zemlja koja potpuno zatvara svoje granice na dve nedelje kako bi sprečila širenje pandemije.
 
Afrika generator za nove sojeve virusa
 
Za lekare nije iznenađenje što se nova varijanta sa najviše mutacija pojavila baš u Africi, jer je tamo najmanje vakcinisanog stanovništva, ali i mnogo osoba zaraženih HIV-om, a to znači da infekcija virusom korona dolazi na oslabljen imunitet pojedinaca (imunokompromitovani). 
 
Imunolog Emina Milošević kaže za Euronews Srbija da je Afrika kontinent koji je zapostavljen u vakcinaciji i da je to "generator za nove sojeve virusa".
 
"Ako se na to doda veliki broj zaraženih HIV-om, koji su imunokomptomitovani što obezbeđuje virusu potrebne uslove za nesmetano umnožavanje. Kada imate nekog ko je imunokompromitovan i ko dugo ne može da odbaci virus, to pruža mogućnost da sa svakom rundom replikacije virus unosi promene i tu može da se akumulira puno mutacija. To je dvostruka opasnost - loša vakcinisanost i veliki broj osoba koje su HIV pozitivne", naglasila je Milošević.
 
Ono što posebno brine lekare je da li će nova varijanta virusa korona sa toliko mutacija biti otporna na postojeće vakcine koje su rađene sa "vuhanskim" sojem virusa.
 
Oglasila se i nemačka kompanija Biontek, koja je saopštila da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcinu. U slučaju da je potrebna nova vakcina, koja bi u sebi sadržala i novu varijantu virusa omikron ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da se isporuče u roku od 100 dana. 
 
Virus će i dalje mutirati
 
Virusolog Nada Kuljić Kapulica kaže da će virus i dalje mutirati, a kakav efekat ima nova varijanta na kliničku sliku obolelih i efekat vakcinacije tek će pokazati ispitivanja.
 
"Treba sačekati da vidimo šta će i kako da bude. Sigurno da je jedno od bitnih pitanja, sem uticaja mutacije na tok bolesti i kakav će uticaj imati na vakcine. U slučaju da vakcine ne budu efikasne i proizvođači će morati da rade na korigovanju vakcina, da ih malo promene i prilagode novim promenama", navela je ona za Euronews Srbija.
 
Efikasnost vakcina protiv virusa korona na "vuhanskom" soju bila je veoma visoka oko 95 odsto (za vakcine svih proizvođača), da bi sa pojavom delta soja, koji se brže prenosi, smanjena efikasnost svih vakcina. Kuljić Kapulica pojašnjava da su u medicini prihvaćeni standardi da se vakcina koristi ukoliko je njena efikasnost veća od 50 odsto.
 
Vakcine koje se koriste u obaveznoj vakcinaciji kod dece  - MMR, polio, hepatitis B, imaju efikasnost od 90 do 95 odsto. Efikasnost vakcine protiv virusa gripa je manja, jer virus stalno mutira, te je efikasnost grip vakcina oko 60 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.