dr zeljko ranilovic foto Iva Hadnadjfoto Iva Hadnadj

Doktor Željko Ranilović iz Doma zdravlja Zemun već jedanaest dana štrajkuje glađu ispred ustanove u kojoj, kako kaže, već duži vremenski period trpi mobing od v. d. direktorke Aleksandre Cvetković.

Na Institutu za medicinu rada, gde su ga pregledali, dobio je, kako navodi, izveštaj koji potvrđuje njegove optužbe. Ipak, Ranilović ne planira da okonča štrajk sve dok se Cvetković ne smeni.

– Bio sam u Institutu za medicinu rada u ambulanti za mobing. Priložio sam dokumentaciju od više različitih psihijatara koji su me pregledali, razne dopise direktorke u kojima me bezrazložno premešta, nemedicinske dokumente koji dokazuju da sam sabotiran na konkursu za specijalizaciju i dokumente koji dokazuju da sam bio pod pritiskom da dajem određene izjave, rekao je doktor.

Ranilović je dobio izveštaj od doktorke koja ga je pregledala u Institutu koji potvrđuje njegove optužbe da već neko vreme trpi mobing od strane v. d. direktorke Cvetković.

–  Sva dokumentacija koju sam priložio je uzeta u obzir i doktorka koja me je tamo pregledala rekla je da postoje svi kriterijumi koji ukazuju da trpim mobing već duži vremenski period. Ovaj dokument dalje će se koristiti u sudskoj presudi nakon što sledeće nedelje budem podneo tužbu protiv Cvetković, najavio je Ranilović.

Direktorka Doma zdravlja Aleksandra Cvetković nije odgovorila na više poziva i poruka našeg lista da prokomentariše ovaj slučaj, a prošle sedmice je navela da čeka dozvolu Ministarstva zdravlja da bi mogla da razgovara s nama.

Ranilović je dodao da je u petak prisustvovao sastanku sa Cvetković na kome je svim zaposlenim na službi za kućno lečenje saopšteno da će im retroaktivno biti isplaćeni kovid dodaci za proteklih 20 meseci.

–  Svi zaposleni službe kućnog lečenja pozvani su od strane Aleksandre Cvetković da nam se saopšti da ćemo dobiti kovid dodatak, po odluci Vlade Republike Srbije iz marta 2020. godine sa stupanjem na snagu 1. 4. 2020. godine, kazao je doktor zaposlen na toj službi.

Ranilović tvrdi da je ovaj postupak v. d. direktorke „čista manipulacija“ i da Cvetković „koristi njegov štrajk za ličnu promociju“.

–  Ovaj postupak direktorke desio se jer je saterana u ćošak, pozvala nas je da nam saopšti nešto što je saopštila Vlada RS još marta 2020. godine. Kada sam je pitao zašto nam se kovid dodaci isplaćuju tek sada, odgovorila mi je da nisu uspevali da protumače ovu odluku Vlade i da smo zbog toga svi zaposleni sa službe za kućno lečenje bili uskraćeni za dodatak, koji nam po zakonu sleduje, istakao je Ranilović.

Zaposlenima na ovoj službi takođe je rečeno da će dobiti nove crvene uniforme i od svakog medicinskog radnika Cvetković je zatražila konfekcijski broj.

–  Rekao sam im da ne mogu da im dostavim svoj konfekcijski broj jer ne znam do kada ću nastaviti štrajk. Pre početka štrajka glađu nosio sam XXL, sad već nosim XL ili L, pa sam ponudio da zapišu broj S, jer ne prekidam sve dok se direktorka ne smeni, kazao je doktor.

Doktor Ranilović već više od deset dana spava u svom automobilu a noću se greje na benzin i kaže da se guši u njemu. Zdravstveno stanje mu je znatno lošije, oseća slabost iscrpljenost. Ipak, srčanost, zdrav razum i želja da se izbori za svoja prava i dalje su isti kao prvog dana štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari