Dostupni linkovi

Direktorka instituta ‘Batut’: Omikron nije ušao u Srbiju


Detalj iz beogradskog javnog prevoza (ilustrativna fotografija)
Detalj iz beogradskog javnog prevoza (ilustrativna fotografija)

Direktorka Instituta za javno zdavlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da novi soj virusa korona – omikron, otkriven u Južnoj Africi, nije ušao u Srbiju.

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", rekla je Jovanović u nedelju, 28. novembra, za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Omikron, nazvan po grčkom slovu, peti je soj koji je označen da "izativa zabrinutost". Delta soj virusa koji je postao najrasprostranjeniji na svetu je u istoj kategoriji.

Prema rečima Verice Jovanović, vakcinisanje dece trećom – buster dozom trenutno nije praksa ne samo u Srbiji nego ni u svetu i da tako ostaje do daljeg.

Jovanović je dodala da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navela je da podaci o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da đaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navela je Jovanović.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Ministarstva zdravlja od 27. novembra, u Srbiji su u poslednja 24 sata preminule 53 osobe od posledica korona virusa, a regisgrovano je 2.211 novoinficiranih.

U bolnicama se od COVID-19 leči 4.561 osoba, od kojih je 212 na respiratorima.

XS
SM
MD
LG