28. novembar  2021. 08.41  →  14.02 | Izvor: Tanjug

Sijarto: Niko u Evropi ne želi konflikt između Rusije i NATO, Sputnjik Ve za EU političko i ideološko pitanje

MOSKVA -

Ni jedna od zapadnoevropskih država ne bi želela otvoreni sukob Rusije i NATO, i Zapad će uraditi sve što može da to izbegne, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto u intervju televiziji RT.

„To je moje lično mišljenje, jer niko, čak ni zapadni deo Evrope, ne bi želeo takvu vrstu konflikta. Zato mi se čini da će Zapad uraditi sve što može kako bi izbegao konflikt. U potpunosti sam siguran u to“, rekao je Sijarto.

sijarto

On je ukazao da Mađarska, kao članica NATO, ima niz obaveza koje mora da ispuni, prenosi Sputnjik. U isto vreme, Budimpešta će uvek "preduzimati sve da izbegne i spreči svaki konflikt između Rusije i NATO-a".

„Mi živimo u Centralnoj Evropi i znamo kakav je to osećaj kada se sprema konflikt između Rusije, Sovjetskog Saveza (u svoje vreme), Istoka i Zapada“, dodao je on.

Govoreći o migrantima, mađarski ministar je nazvao „velikim licemerjem“ saopštenja o promeni migrantske politike Evropske unije".

Prema njegovim rečima, kada stvar dođe do „neverovatno odgovornih izjava o situaciji u Avganistanu“ ili u Sredozemnom moru, „možda ima nekih opštih stvari koje su drugačije u poređenju sa onim koje su se čule 2015. godine, ali suština evropske migrantske politike, na žalost, ostaje nepromenjena“.

Sijarto je siguran da je pitanje migracije neodvojivi deo suvereniteta.

„Vaše suvereno pravo je da odlučite s kim ste spremni da živite zajedno, a sa kim ne“, zaključio je on.

Sijarto: Privatno svi kažu da je ruska vakcina najbolja

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je „frustriran" zato što se zapadni zvaničnici, kako je rekao, "politički poigravaju" sa ruskom vakcinom Sputnjik Ve.

Sijarto je za Raša Tudej rekao da oni ne mogu sebe da nateraju da javno priznaju da je ta vakcina najbolja.

Ukazao je da to što Sputnjik Ve još čeka na odobrenje Evropske agencije za lekove za Mađare vakcinisane tom vakcinom znači da ne mogu da dobiju digitalnih kovid sertifikata EU, iako će Mađarska sledeće godine početi da proizvodi Sputnjik Ve.

Sijarto smatra da je to političko i ideološko pitanje i ocenjuje da je to što Sputnjik nije dobio odobrenje EMA više pitanje politike nego efikasnosti.

„Kad god razgovaram sa zapadnoevropskim kolegama uvek kažu da znaju da su ruske naučne performanse veoma visoke. Privatno, svi to kažu, ali javno svi govore drugačije", istakao je Sijarto.

Dodao je da je pravovremena nabavka Sputnjika Ve i kineske vakcine Sinohfarm pomogli da mađarska ekonomija do leta dostigne nivo od pre pandemije.

Srodne vesti