28. novembar  2021. 08.33  →  13.28 | Izvor: Tanjug

Dečaka presreli meštani, tragali za njim po instrukcijama GSS

LJIG -

Dečak star 12 godina pronađen je nepovređen danas oko 11 časova, na obodu sela Štavica, a presreli su ga meštani dok su, po instrukcijama Gorske službe spasavanja, tragali za njim, saopštila je Gorske službe spasavanja.

 

Prema prvim informacijama dečak je nestao juče od 17 časova, i prvo su ga tražili roditelji i komšije, koji su nakon nekog vremena u pomoć pozvali i spasioce.

GSS je od ponoći tragala za dečakom i u pretrazi je učestvovalo 10 spasilaca.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ludski život, pomoći čoveku u nevoli, osnovni je zadatak ove službe, kaže se u saopštenju.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente..., navedeno je u saopštenju.

Srodne vesti