');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

NOVO SVEDOČANSTVO O HEROJSTVU DOKTORA LAZIĆA Predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga"

Drugo dopunjeno izdanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga" doktora Miodraga Lazića, koju je posthumno objavila Novinska agencija Republike Srpske - SRNA, predstavljeno je večeras u Rudom, u okviru manifestacije "Vidakovićevi dani kulture".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Hirurg Dr Miodrag Lazić Foto: Ivana Anđelković / RAS Srbija
Hirurg Dr Miodrag Lazić

Urednik drugog izdanja Branislav Ilić rekao je da je knjiga "Dnevnik ratnog hirurga" svojevrstan spomenik čoveku i spomenik na pravu epopeju srpskog naroda koji se okružen višestrukim neprijateljem uspio odbraniti.

"Ova knjiga je učinila nešto što je bio dug, a to je da proslavi lekare i medicinsko osoblje", naveo je Ilić.

On je istakao da je ovo jedna od 26 knjiga Novinske agencije Republike Srpske iz ratnog opusa.

"Za sve ove knjige je značajno da govore o minulom ratnom sukobu, da su nastajale u ratu i objavljivane u ratu ili neposredno posle rata", istakao je Ilić.

Foto: Tanjug / Tanjug

Prema njegovim rečima, ova knjiga je jedna od najupečatljivijih, a da neposrednijeg svedočenja od ovoga u "Dnevniku ratnog hirurga" teško da je bilo.

Korecenzent trećeg izdanja Zoran Žuža rekao je da je bio prijatelj doktora Lazića, njegov pacijent i da mu je on spasio život.

"Ovo je jedan sjajan izdavački poduhvat Srpske novinske agencije, spomenik jednom čoveku, jednom junaku, jer svako vreme ima svoje junake, a doktor Lazić je bio heroj i junak i neko ko je ostao u srcima svih građana Istočnog Sarajeva, Republike Srpske i Srbije", istakao je Žuža.

On je naveo da je prerana smrt Lazića sve pogodila, a ova knjiga je svedočanstvo o herojstvu, junaštvu, ratnim bolnicama, ljudima koji su na prvim linijama fronta spasavali živote i bez kojih danas ne bi bilo Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

"Srpska novinska agencija je ovom knjigom od zaborava sačuvala jedno vreme, jednog čoveka, jednog junaka, jednog heroja. Dnevnik je pisan jezikom koji je hiruški precizan o vremenu nastanka istočnog dela Republike Srpske", naglasio je Žuža.

Pročitajte još

Doktor Miodrag Lazić je tokom devedesetih godina prošlog veka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora 1992. godine, bio je dobrovoljac u ratnoj bolnici "Koran" na Palama i jedan od osnivača bolnice "Žica" u Blažuju, na prvoj liniji fronta u Sarajevu.

Hirurg Miodrag Lazić (65) preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.