BIRODI: Na Crnoj listi 16 gradova zbog neusvajanja antikorupcijskih planova

Ekonomija 27. nov 202118:58 > 18:58 2 komentara
Arhitektura, fasada, zgrade, beograd, panorama,
Shutterstock

Biro za društvena istraživanja najavio je "Crnu listu" odgovornih gradonačelnika i gradonačelnica za neusvajanje lokalnih antikorupcijskih planova i osnivanje nezavisnih lokalnih antikorupcijskih tela na nivou gradova.

Kako se navodi u saopštenju, „Crna lista“ je nastala od podataka Agencije za sprečavanje korupcije o ispunjavanju obaveza izrade lokalnih antikorupcijskih planova do 15. septembra 2021. godine.

Od 28 gradova, Crnu listu čini 16 gradova (57,1 odsto) koji nisu usvojili lokalne planove za borbu protiv korupcije ili nisu formirali antikorupcijska tela koja treba da čine građani sa integritetom, navode iz Birodija.

„Rok za ovu aktivnost u Akcionom planu za Poglavlje 23 bio prvo 30. jun 2017. godine, pa je zbog neizvršenja u Revodiranom Akcionom planu pomeren na novi rok 31. decembar 2021. godine koji je ponovo prekršen“, navodi se u saopštenju.

Na Crnoj listi se nalazi i Beograd koji nije usvojio lokalni plan za borbu protiv korupcije, kao ni antikorupcijsko telo.

„Njemu uz rame je Niš, grad čije je lokalno telo (Lokalni antikorupcijski forum) bio primer i povod da Srbija dobije borbu protiv korupcije. Niš je grad koji danas nema ni antikorupcijski plan ni antikorupcijsko telo“, navodi BIRODI.

Pored Beograda i Niša, među gradovima koji nisu ništa uradili su Pirot, Prokuplje i Sremska Mitrovica, a prema informacijama koje je predstavila Agencije za sprečavanje korupcije, iz Birodija navode da Čačak „nije Agenciju udostojio odgovora na pitanje dokle su stigli u ispunjavanju obaveza“.

Pojedini gradovi, i pored podrške od Agencije za sprečavanje korupcije (Bor i Valjevo) i Švajcarske razvijene agencije (Zaječar i Loznica), nisu napravili antikorupcijska tela, a među onima koji su dobili podršku je i Niš.

„Pozivamo skupštine naznačenih gradova da pokrenu postupak smene navedenih gradonačenika, koji svojim nepostupanjem sprečavaju da se Srbija ne samo izbori sa korupcijom na nivou ovih gradova, već sprečavaju evropski put Srbije, jer bez gradova koji imaju sistem za borbu protiv korupcije Srbija neće postati član Evropske unije“, navodi BIRODI.

BIRODI će „Crnu listu“ predati telu Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, koje je zahtevalo da se uspostavi sistem za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou Vladi Srbije, antikorupcijskim institucijama i međunarodnim institucija i zajednici investitora u Srbiji.

Crna lista predsednika i predsednica opština biće objavljena za sedam dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare