Vesti

0

Saobraćaj na Gazeli ponovo u funkciji, rasklonila se i grupa gradjana kod Centra Sava

Autor: IG/AP

Izvor: Beta/N1

Saobraćaj na Gazeli ponovo u funkciji, rasklonila se i grupa gradjana kod Centra Sava

Izvor: Novi magazin/MĐ

Saobraćaj na mostu Gazela i autoputu kroz Beograd ponovo je danas u funkciji u oba smera, a okupljeni gradjani su se sklonili sa kolovoza.

 


Više stotina gradjana bilo je okupljeno na autoputu kod Centra Sava i nakon 15.00, za kada je bio najavljen kraj blokada saobraćajnica širom Srbije.

Blokadu u tom delu grada obeležilo je više čarki medju okupljenima, kao i sa vozačima automobila koji su stajali zaglavljeni.

 

Kreni-promeni: Blokada uspešno izvedena, uslovi za prekid protesta povlačenje zakona

Najavljena blokada upozorenja od sat vremena vitalnih saobraćajnica u celoj Srbiji je uspešno izvedena danas zahvaljujući "veličanstvenoj hrabrosti i dostojanstvenom protestu" svih gradjana koji su učestvovali, ocenili su iz inicijative Kreni-promeni.

"Po prvi put u istoriji gradjani su blokirali Gazelu. Taktika da više manjh grupa gradjana razvuče veliki broj policijskih snaga, umesto da manje grupe policije blokiraju veliki broj gradjana urodila je plodom", navodi se u saopštenju te inicijative.

Prema njihovim rečima, uslovi za prekid protesta su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbije da potpiše protivustavan Zakon o eksproprijaciji i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Direktor za kampanje te inicijative Savo Manojlović rekao je da ukoliko ta dva uslova ne budu ispunjena do subote 4. decembra, da će pozvati gradjane da automobilima, u grupama od 10 do 20 vozila, blokiraju autoputeve i magistralne puteve.

"Pozivamo i sve političke grupacije da učestvuju u najavljenim protestima, ali da ne prave veća grupisanja koja je lakše blokirana", kazao je Manojlović.

Iz Kreni-promeni su istakli da je policija "odbila predlog da se mirnim i koordinisanim okupljanjem kontrolipu skupovi", zbog čega je, prema njihovim rečima, širom Srbije dolazilo do brojnih incidenata.

"Odgovornost za ovo snose funkcioneri policije koji su odbili kontrolisani protest", navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali gradjane koji su imali problema tokom današnje blokade da im se javi kako bi im Udružeje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pružilo pravnu pomoć, kao i advokate koji bi želeli da uhapđenima pruže besplatne pravne usluge.

 

Blokada puteva u zemlji: Zaustavljen saobraćaj na Gazeli, građani blokirali most Duga u Novom Sadu

Više stotina građana izašlo je i sa beogradske i sa novobeogradske strane na most Gazela, gde je trenutno u prekidu saobraćaj u oba smera.

Prisutni su brojni pripadnici policije, ali oni za sada ne reaguju.

Saobraćaj je zaustavljen i ispod mosta, na Mostarskoj petlji, kao i kod Beogradskog sajma gde se nalaze članovi inicijative Kreni-promeni.

Portal Nova.rs preneo je da je Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin stigao kod Sava Centra, gde su građani blokirali autoput.

Screenshot_20211127-151909_Instagram


U Novom Sadu policija sklanja demonstrante, ima i uhapšenih

Građani Novog Sada blokirali su most Duga u tom gradu, a u jednom trenutku došlo je do sukoba policije sa aktivistima. Sukob je izbio kada je policija pokušala da pomeri demonstrante na jednu stranu mosta, kako bi napravila prolaz automobilima – da prođu most, piše portal N1.

Prilikom dolaska aktivista do mosta, nije bilo pripadnika policije da ih zaustavi, u više džipova su pojavili tek kad su oni došli na most. Onda su stvorena dva kordona, jedan je prišao  demonstrantima iz pravca Petrovaradina. Jedna blokada je napravljena u centru grada, jedna na ovom na mostu u Novom Sadu.

Aktivista Brajan Brković izjavio je da je sedam ili osam aktivista privedeno u Novom Sadu na protestu prilikom sukoba tokom blokade mosta Duga, među kojima je i jedan od organizatora protesta Miran Pogačar, kao i da je načelnik novosadske policije dao naređenje da se ovaj protest „razbije“.

Građani viču „Izdaja, izdaja“, skandiraju protiv predsednika države Aleksandra Vučića, uzvikuju „Srbija nije na prodaju“.

Tu su aktivisti brojnih novosadskih organizacija i veliki broj građana, veliki broj mladih ljudi.

 


Blokada i u Preljini, kolone na Ibarskoj, privedeno nekoliko ljudi

Građani su blokirali saobraćaj i u Preljini, kao i u velikom delu zemlje, a, iako je bilo nekoliko privođenja na informativni razgovor, situacija je za sada mirna, sukoba sa policijom nije bilo. Nekoliko autobusa sa pripadnicima SNS ispraćeno zvižducima za Beograd.

Situacija je uglavnom mirna, kako prenosi portal N1, mada je policija pre desetak minuta odvela jednog od učesnika.

U Preljini je blokirana Ibarska magistrala između kružnog toka za skretanje ka auto-putu i Čačku, kolone su u oba pravca.

Ranije je autobus u kome su se najverovatnije nalazile pristalice SNS, koje su krenule za Beograd, grupa demonstranata pokušala da spreči.

Grupa demonstranata, oko 150 ljudi, kada je primetila da autobusi sa članovima SNS koriste jedan obilazni put da zaobiđu blokadu na magistralnom putu u Preljini, pomerila se i pokušala da blokira autobus. Još autobusa pokušava da se probije kako bi dalje nastavili put ka Beogradu.

U jednom trenutku je došlo do negodovanja i zvižduka kada je nekoliko autobusa sa pripadnicima SNs prošlo pored demonstranata.

Uglavnom su sa negodovanjem svi ispratili naprednjake za Beograd.

U Preljini je, za razliku od Beograda i Novog Sada mirno, nije bilo sukoba s policijom.

Policajci su okružili demonstrante, ima demonstranata sa transparentima i zastavama, a nedavno im se priključio i lider Dveri Boško Obradović.

Za sad sve protiče mirno, kolone su dugačke, ne može se proceniti koliko, ali, gužve će potrajati.

Ljiljana Bralović iz Suvoborske grede u Pranjanima rekla je da ljudi i dalje pristižu.

„Svi smo mi Suvoborska greda, mi smo pozvali ljude da dođu mirno, da izrazimo svoje nezadovoljstvo i bes, ali na jedan kulturan način, da opomenemo vlast koja je donela dva skandalozna zakona, o referendumu i eksproprijaciji“, kaže ona.

Kako je rekla, na informativni razgovor je priveden Bratislav Simović pre početka blokade, kao jedan od organizatora, u Požegi je privedeno 12 momaka, a privedena je i predsednika udruženja Ne damo Levač.

„Nije htela policija da spreči blokadu, htela je vlast. Oni samo rade svoj posao, njih su rodile srpske majke, oni samo rade svoj posao, nama pomažu da se održi red, da ne bi navaljivali autima na nas. Obećali smo da ćemo da ostavimo alternativu dole, pustili smo redovnu liniju iz RS, a i pripadnici SNS neka idu, nismo mi to zbog njih napravili“, rekla je ona.


Šabac: Bagerista nije hteo da se zaustavi pred aktivistima, izbila tuča

U Šapcu je došlo do incidenta tokom blokiranja saobraćajnica. Naime, kako se vidi po snimcima sa društvenih mreža, jedan bagerista nije želeo da stane i krenuo je kroz grupu okupljenih građana.

Osoba koja je pored njega, sa bagera, snimala okupljene građane, šutnula je muškarca koji je pokušao da se popne, a onda je izbila tuča.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR