SLOVENIJA I HRVATSKA UVODE DODATNE MERE ZBOG OMIKRONA: Državljani u karantin, stranci ne mogu da uđu
Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

region

SLOVENIJA I HRVATSKA UVODE DODATNE MERE ZBOG OMIKRONA: Državljani u karantin, stranci ne mogu da uđu

Hrvatska -

Hrvatska i Slovenija uvele su dodatne epidemiološke mere zbog pojave novog soja koronavirusa - omikrona.

Putnici koji stižu u Sloveniju iz područja zahvaćenih novom varijantom koronavirusa od danas će morati u obaveznu izolaciju (karantnin), odlučila je vlada Slovenije.

Osim toga, zabranjen je ulazak u zemlju strancima bez boravišne dozvole koji dolaze u Sloveniju iz ugroženih područja, prenosi STA.

Prema novoj uredbi vlade u Ljubljani, desetodnevni karantin biće uveden za putnike koji su boravili Južnoj Africi, Bocvani, Esvatini, Lesotu, Namibiji i Zimbabveu, ili su ih pre ulaska u Sloveniju posetili u prethodnih 14 dana, prenosi STA.

Karantin se ne može prevremeno prekinuti, a nakon 11 dana u karantinu obavezan je PCR test. Ukoliko je test pozitivan, primenjuje se isti protokol kao i za sve druge osobe koje su pozitivne na koronavirus.

Slovenačke vlasti navodi da novi soj još nije detektovan u zemlji.

Istovremeno, hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite doneo je odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze sa područja južne Afrike, s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa.

Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Južnoafričke republike, Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga i znači zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevnog karantina i obaveznog testiranja, prenosi portal Index.

Preporuka o tome doneta je i na nivou Europske komisije za sve države članice EU.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track