SPECIJALNI GENI? Gruzijci su, navodno, toliko posebni i jedinstveni da za njih važe drugačije kovid propusnice
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

koronavirus

SPECIJALNI GENI? Gruzijci su, navodno, toliko posebni i jedinstveni da za njih važe drugačije kovid propusnice

Planeta -

Bivša sovjetska republika Gruzija i njeno stanovništvo toliko su posebni i jedinstveni da građani verovatno neće morati da vade kovid potvrde ako su se oporavili od virusa, rekla je ministarka zdravlja.

Ministarka Ekaterine Tikaradze je izjavila "ne postoji tako posebna zemlja na svetu kao što je Gruzija – mi smo jedinstveni i na osnovu toga ćemo imati dve zelene [kovid-19] propusnice". Jedna od njih, rekla je ona, trajaće "neograničeno" za upotrebu u zemlji.

Prema rečima ministarke, Gruzijci, za razliku od građana drugih evropskih zemalja, mogu da dobiju "zeleni pasoš“ čak i ako su se zarazili virusom pre više od pola godine. Ministarka je rekla, kao potencijalni razlog tolike "različitosti" stanovnika rekla da "sve verovatno dolazi od naše genetike i karaktera“.

"Ne iznenađuje što će zemlja biti izuzetak u pogledu kovid sertifikata“, rekla je Tikaradze. Međutim, predloženi dokaz o imunitetu za međunarodna putovanja moraće da se obnavlja svakih šest meseci da bi bio prihvaćen u inostranstvu.

"Ja lično smatram da je važno da se društvo postepeno navikava na važne promene koje se dešavaju u svetu“, nastavila je ona. "Verovatno je dobro što će naši građani imati više fleksibilnosti u napetoj, socijalnoj, ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji".

0564722089, Gruzija, Tbilisi, ilustracija
foto: Koba Samurkasov / Alamy / Alamy / Profimedia

Šef Nacionalnog centra za kontrolu bolesti rekao je da Tbilisi razmatra uvođenje dve odvojene propusnice za domaću i međunarodnu upotrebu.

"Razgovaramo o tom pitanju i gruzijska vlada bi mogla da dozvoli posebne kovid propusnice za pojedince koji planiraju da putuju, a QR kod propusnica će biti usklađen sa međunarodnim standardima“, objasnio je Amiran Gamkrelidze.

Komentari Tikaradzeove usledili su nakon što je gruzijski premijer Irakli Garibašvili prošle sedmice odlučio da će, bez obzira kada se građanin oporavi od kovida, od 1. decembra dobiti zelenu propusnicu za ulazak u javne prostore, uključujući restorane, barove, prostore za zabavu i druge.

Od izbijanja pandemije, ova kavkaska nacija je registrovala preko 825.000 slučajeva koronavirusa i zabeležila više od 11.700 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track