Novi "zlatni standard" u fazama ispitivanja vakcina u spreju ili kapima 1Korona virus, testiranje Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Poslednje inovacije sredstava za imunizaciju u borbi protiv korona virusa odnose se na inranazalne vakcine, odnosno cepiva koje bi se primala u vidu spreja, praha ili kapi, a čiji je cilj stvaranje barijere u nosu i ždrelu. Time bi se sprečilo da virus završi u plućima i drugim organima.

Pojedine farmaceutske kompanije već obavljaju veća istraživanja, a predsednik Rusije, Vladimir Putin, odlučio se da upravo on bude jedan od dobrovoljaca za testiranje vakcine koja bi mogla i da poveća broj onih koji se imunizuju.

Putin je odlučio da primi eksperimentalnu nazalnu vakcinu protiv korona virusa, koja je još uvek u kliničkoj fazi ispitivanja. Prema njegovim rečima, nije osetio nikakve nuspojave nakon primanja nazalne vakcine.

„Mogu da posvedočim da se sve razvija onako kako kažu naši naučnici“, rekao je on.

Denis Logunov, zamenik direktora ruskog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ koji je razvio Sputnjik V, rekao je da nazalna varijanta ove vakcine tek prolazi kliničke studije i da se trenutno testira na zaposlenima u centru. U skladu sa utvrđenim naučnim protokolima, vakcina će morati da prođe nekoliko faza ispitivanja kako bi se utvrdilo da je bezbedna i efikasna za upotrebu, prenosi Beta. Veliki korak napred bilo je i zeleno svetlo ministarstva zdravlja Rusije, kojim se prošlog meseca odobrilo testiranje vakcine na 500 volontera.

Logunov je rekao da je intranazalni oblik razvijen da bi se „izazvao barijerijski imunitet“, koji se kod kovida 19 „odnosi na naše imune organe koji se nalaze u nosu i ždrelu“.

„Znamo da su vakcine koje se primenjuju ubodom u ruku efikasne, ali imaju ograničenu sposobnost da izazovu imunitet od takozvane probojne infekcije i simptomatske bolesti“. Prema rečima stručnjaka, iako je vakcinacija kakvu sada poznajemo, pri kojoj se ubod vrši u ruku, „zlatni standard“, primena zaštite na mestu na kojem dolazi do infekcija mogla bi, teorijski, da pruži bolji odgovor organizma.

Prema rečima Logunova, vakcini za nos „treba samo malo finalizacije“, a zatim će ići u klinička ispitivanja, nakon čega je planirano da se započne sa uvođenjem ove vakcine. Ova vrsta cepiva je dobra i jer je, prema njegovim rečima je „pogodna, bezbolna, sa apsolutnim minimumom neželjenih efekata“. Primanje vakcina biće mnogo komfornije nego li uzimanje PCR testa iz nosne šupljine.

Ruska farmaceutska kompanija „Generium“ napravila je nazalnu verziju vakcine Sputnjik V koja, prema njihovim navodima „nije ništa lošija od tradicionalnog oblika vakcine“. Ova vakcina će se primati, baš kao i većina vakcina do sada, u dve doze.

Kako piše dopisnik Večernjih novosti iz Moskve, još dve farmaceutske kompanije, od kojih je jedna „A. Smordinceva“, koja priprema sprej, dok je druga Centar „Vektor“ koji će proizvoditi kapi, pustiće u upotrebu svoja cepiva na proleće.

Još jedna farmaceutska kompanija koja je odlučila da svoje cepivo stavi u oblik spreja je kineski proizvođač „Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise“. Kako piše N1, ova kompanija planira da u decembru započne veliko ispitivanje kandidata za nazalnu vakcinu protiv kovida 19.

Prema podacima objavljenim u kineskom registru kliničkih ispitivanja, kompanija namerava da angažuje 40 hiljada odraslih ispitanika za treću fazu kliničkog ispitivanja, kojima bi se bi se u razmaku od dve nedelje dale dve doze potencijalne vakcine „Beijing Wantai“ ili placebo.

Iako se još uvek ne zna zvanično u kojim državama će se vršiti istraživanja, etički komitet na Filipinima odobrio studiju, otklanjajući prepreke za potencijalno sprovođenje ispitivanja u toj zemlji.

Američka kompanija Avalon GloboCareradi takođe trenutno radi na vakcini u obliku nazalnog spreja, piše ba.voanews. Kako istraživači ove kompanije smatraju, ovakve vakcine je lakše davati, jer one koje se daju injekcijom, mogu se davati samo u posebnim uslovima i samo od strane osoba obučenih za to. Druga američka kompania, Codagenix, takođe razvija vakcinu u obliku nazalnog spreja, a već su započeli svoje istraživanje na 48 dobrovoljaca.

Ovaj oblik vakcine zapravo nam i nije potpuno nepoznat – u nekim državama se vakcine protiv gripa daju upravo u obliku spreja. Jedna od najvećih prednosti ovog imunizacionog sredstva u odnosu na klasične vakcine je njegova dostupnost, te će, prema očekivanjima istraživača biti ravnomerno distribuirana širom sveta, prenosi e-klinika. Naime, procenjuje se da su razvijenije države obezbedile dovoljno vakcine, dok milijarde ljudi u zemljama poput Indije, Južne Afrike i Brazila, sa velikim brojem obolelih, trenutno nisu imunizovane.

Rok trajanja do 11 meseci

Navin Varadarajan, profesor hemijskog i biomolekularnog inženjeringa na Univerzitetu u Hjustonu i jedan od istraživača koji se bavi nazalnim vakcinama, kao još jednu njihovu prednost navodi rok trajanja. Naime, ove vakcine mogu da se skladište 11 meseci, i to bez potrebe za zamrzavanjem. Naučnici Svetske zdravstvene organizacije izrazili su takođe uzbuđenje zbog „druge generacije“ vakcina protiv kovida, koje uključuju i nazalne, ali i oralne oblike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari