KINESKI PREMIJER POZIVA AZIJU I EVROPU DA PODRŽE MULTILATERALIZAM I PROMOVIŠU SARADNJU: Od praktičnog je značaja u eri pandemije
Foto: Foto Kineski radio internacional

sastanak asem

KINESKI PREMIJER POZIVA AZIJU I EVROPU DA PODRŽE MULTILATERALIZAM I PROMOVIŠU SARADNJU: Od praktičnog je značaja u eri pandemije

Planeta -

Kineski premijer Li Kećijang pozvao je azijske i evropske zemlje da podržavaju multilateralizam, jačaju globalnu zdravstvenu saradnju i pospešuju razmenu u obrazovanju, kulturi i sportu.

Na 13. samitu Azijsko-evropskog sastanka (ASEM) putem video-veze, premijer Li je pozvao na zajedničke napore kako bi se otvorili novi izgledi za saradnju Azije i Evrope, prenosi Kineski radio internacional.

ASEM, osnovan 1996. godine, predstavlja neformalnu platformu za dijalog i saradnju između Azije i Evrope.

"Partneri u okviru ASEM-a su unapredili međusobno političko poverenje i produbili razmenu i saradnju tokom proteklih 25 godina“, rekao je Li.

"Uticaj pandemije je i dalje dalekosežan, a svetska ekonomija se oporavlja uz preokrete, koji se održava u takvom kontekstu, je od velikog praktičnog značaja", dodao je on.

Premijer je rekao da je insistiranje na multilateralizmu pravi izbor za održavanje mira i stabilnosti u svetu, a partneri iz ASEM-a treba da podržavaju međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži i da snose svoje međunarodne odgovornosti.

Što se tiče unapređenja oporavka nakon pandemije, Li je naglasio zelenu transformaciju i niskougljenični put pri težnji ka ekonomskom razvoju.

Kina će nastaviti da podržava fondaciju Azija-Evropa i spremna je da održi kamp omladinskih lidera Azije i Evrope, rekao je on.

Ostali predstavnici koji su prisustvovali samitu složili su se da ASEM partneri treba da prodube izgradnju azijsko-evropskog partnerstva, da zajednički odgovore na međunarodne i regionalne izazove, da čuvaju svetski mir i promovišu zajednički razvoj.

Oni su takođe obećali da će proširiti saradnju u oblasti inovacija, digitalne ekonomije i povezivanja kako bi se unapredio oporavak svetske privrede.

Samitom je predsedavao kambodžanski premijer Hun Sen uz učešće šefova država i vlada i visokih predstavnika 51 zemlje ASEM iz Azije i Evrope, kao i predsednika Evropskog saveta, predsednika Evropske komisije i generalni sekretar ASEAN-a.

Tema samita je "Jačanje multilateralizma za zajednički rast“.

Kurir.rs/Kineski radio internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track