25. novembar  2021. 14.31  | Izvor: Tanjug

Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva rudarstva i AINS-a

BEOGRAD -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas na potpisivanju sporazuma o saradnji između Ministarstva i Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) da je nemoguće raditi na strateškim dokumentima, razvoju energetike i investicionim poduhvatima bez saradnje sa ljudima koji imaju dovoljno znanja i iskustva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Mihajlović je kazala da će sporazum sa Akademijom inženjerskih nauka doneti kvalitet na izradi strateških i normativnih dokumenata koje Ministarstvo sprema i da će zajedno raditi na definisanju i realizaciji planova i projekata koji su ključni za razvoj energetike u Srbiji.

mihajlović

"Pred Srbijom je veliki investicioni poduhvat koji je nemoguće sprovesti bez struke i ljudi koji imaju dovoljno i znanja i iskustva. Verujem da će znanje kojem Akademija raspolaže i koje će ponuditi Vladi, odnosno državi, biti veoma korisno i da će sve što radimo u oblasti rudarstva i energetike biti kvalitetnije", rekla je Mihajlović.

Istakla je da tu misli i na učešće članova Akademije u izradi strateških dokumenata - Strategije razvoja energetike i Nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku, ali i na učešće u definisanju svih energetski održivih planova i projekata koje ćemo u narednim decenijama realizovati sa ciljem da ostanemo energetski bezbedni.

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije Branko Kovačević ističe da je potpisivanje sporazuma nastavak saradnje sa ministrkom Mihajlović, s obzirom da su, navodi, sličan sporazum imali i dok je vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Saradnju u oblasti rudarstva i energetike vidimo kao ključnu kada govorimo o razvoju ovih sektora u Srbiji, jer mislimo da možemo da pomognemo, imajući u vidu da je energija strateški resurs. Želimo da razgovaramo o svim temama i o svim izvorima energije, posebno o OIE i nuklearnoj energiji koja je ponovo aktuelna, kao i o pametnim mrežama za povezivanje potrošača", naveo je Kovačević.

Ističe da Akademija ima sve profile inženjera, i za gas i naftu i za elektroenergetiku.

Uveren je, kaže, da će saradnja doprineti i Akademiji i Ministarstvu, i u krajnjem slučaju da će doneti mnogo toga dobrog državi.

Sporazumom je predviđeno da Ministarstvo i Akademija sarađuju u pripremi i sprovođenju strateških dokumenata, planova i projekata od zajedničkog interesa kroz razmenu informacija i podataka, sa ciljem unapređenja istraživanja u oblasti rudarstva, transporta i skladištenja energenata, proizvodnje i distribucije električne energije.

Takođe, saradnja se odnosi i na borbu sa klimatskim promenama i zaštitu životne sredine, kao i veće korišćenje OIE, te učešće predstavnika Ministarstva u odborima Akademije, i učešće članova AINS u radnim grupama Ministarstva.

 

 

Tagovi