25. novembar  2021. 13.05  | Izvor: RTV

Mihajlovićeva i Lo Kašo: Saradnja Srbije i Italije u procesu dekarbonizacije, zelena agenda zajednički cilj

BEOGRAD -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa ambasadorom Italije u Beogradu Karlom Lo Kašom o saradnji dve države u oblasti energetike, posebno kada je reč o OIE, projektima koji su u planu Ministarstva i mogućnosti da italijanske kompanije učestvuju u njihovoj realizaciji.

Mihajlovićeva je rekla da je Srbija, donošenjem novog zakonodavnog okvira napravila drugačije, povoljnije uslove za investicije u oblasti rudarstva i energetike.

ambasador, italije, sastanak,mihajlović

„Naš investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, od čega je značajan deo za elektroenergetiku i OIE . Dakle, ima prostora za saradnju sa italijanskim kompanijima koje su dobrodošle da rade u Srbiji. Radimo na tome da značajno povećamo količinu energije koju dobijamo iz obnovljivih izvora i da idemo ka tome da obezbedimo održivo korišćenje svih resursa. Naša vizija je da se do 2040. godine najmanje 40% energije dobija iz obnovljivih izvora, a da 2050. godine dostignemo klimatsku neutralnost. Takođe, deo naše vizije o zelenoj agendi jeste i regionalno povezivanje i obezbeđivanje energetske stabilnosti“, rekla je Mihajlovićeva.

ambasador, italije, sastanak,mihajlović

Ambasador Lo Kašo rekao je da je Srbija zemlja koja ima značajan ekonomski rast i da je italijanske kompanije prepoznaju kao zemlju u kojoj se otvaraju nove mogućnosti za investicije.

ambasador, italije, sastanak,mihajlović

„Da učvrstimo saradnju u sektoru OIE , mislim da je to osnova. Znam da ste doneli nove zakone koji umnogome olakšavaju ulaganja u ovu oblast. Želimo da sarađujemo, jer je ključno da budemo zajedno i u procesu energetske tranzicije, ali i da bismo lakše prevazilazili naredne energetske krize“, rekao je on.

Na sastanku je, osim saradnje u oblasti OIE i energetskoj krizi i potrebi saradnje u oblasti energetike, bilo reči i o borbi protiv pandemije i ekonomskom oporavku obe zemlje u postpandemijskom periodu.