Potpisano; Hrvatima stižu 'rafali', ali platiće ih skuplje nego što se mislilo

U zvaničnu posetu Hrvatskoj sinoć je stigao francuski predsednik Emanuel Makron.

Region

Izvor: Index

Četvrtak, 25.11.2021.

12:35

Potpisano; Hrvatima stižu 'rafali', ali platiće ih skuplje nego što se mislilo
Ilustracija: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Centralni događaj ove posete bilo je današnje potpisivanje ugovora za kupovinu 12 francuskih borbenih aviona "rafal". Da Hrvatska kupuje te avione, objavio je prethodno premijer Andrej Plenković.

No, kako prenosi hrvatski Indeks, zanimljivo je da su francuski avioni u međuvremenu poskupeli.

Juče je ministar finansija Zdravko Marić na sednici vlade, na kojoj je doneta formalna odluka o kupovini 'rafala', rekao da cena više nije 999 miliona evra, nego 1.1 milijardu evra.

Marić je to otkrio obrazlažući odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu odbrane za preuzimanje finansijskih obaveza za nabavku višenamenskog borbenog aviona u razdoblju od 2022. do 2026. godine.

Pritom, ministar Marić nije objasnio zašto se cena od maja, kada je vlada prihvatila francusku ponudu, do danas povećala za više od 100 miliona evra.

Pomenuti medij je od Vlade i Ministarstva odbrane republike hrvatske (MORH) zatražio objašnjenje promene cifre.

"Cena nabavke višenamenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali, iznosi 999 miliona evra, odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je juče komuniciran na sednici Vlade uz dogovorenu cenu obuhvata i iznos PDV-a koji se u skladu sa Zakonom mora obračunati na novu robu i usluge, te se na kraju uplaćuje u Državni budžet Republike Hrvatske. Uz to je u iznos uračunata i klauzula o očekivanoj indeksaciji cena", poručio je MORH u odgovoru.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 koriščenih francuskih višenamenskih borbenih vazduhoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednoseda i dva dvoseda. Borbeni će vazduhoplovi biti isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: