Biznis
Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija: Lider u kreditiranju privrede i stanovništva ulaže u zelene projekte

Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija: Lider u kreditiranju privrede i stanovništva ulaže u zelene projekte

„OTP banka je broj jedan kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu usluga faktoringa i lizinga. U narednom periodu nastavljamo proces intenzivne digitalizacije i uvođenja inovacija. Jedno od ključnih strateških usmerenja obeležiće "zelena tranzicija", odnosno posvećenost održivom poslovanju i ekološkim projektima, što potvrđuje i tema novog Generator Zero preduzetničkog konkursa,“ ističe u intervju za Blic Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija i predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
NEB07258 Foto: Promo
NEB07258

Protekli period je bio pun iznenađenja i ko je želeo da zadrži poziciju na tržištu, morao je da se prilagodi. Na koji način su novonastale okolnosti u proteklom periodu uticale na proces integracije i na sveukupno poslovanje OTP banke?

Mi smo se nosili sa nekoliko izazova, u kratkom roku imali smo dve integracije i to je bilo veoma zahtevno za naše zaposlene jer je ovaj proces naporan i traži puno odricanja i posvećenosti da bi bio uspešno završen. Sa druge strane u toku integracije desila se pandemijska kriza koja je usporila sve procese. Ali, uprkos tome mi smo uspešno radili na spajanju velikih sistema Vojvođanske banke i Societe Generale, rastući istovremeno u svim segmentima poslovanja. To je neverovatan uspeh. Često citiram Platona koji je rekao da je nužnost majka izuma, predviđajući još iz stare Grčke šta će biti najveći generator inovacija u 21. veku. Istorija nas je naučila da krize nisu samo generatori problema, već su i izvor sjajnih ideja, navode nas da se prilagođavamo, ali i da se menjamo. Zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli jer smo bili spremni da se agilno transformišemo, ali i zahvaljujući ulaganjima u digitalizaciju.

Kako se to oslikava na finansijske i komercijalne rezultate?

OTP banka je lider u kreditiranju privrede i stanovništva. Rast neto profita je 100% u poređenju sa istim periodom prošle godine. I ponovo naglašavam sve ovo smo ostvarili dok je blizu tri hiljade ljudi radilo na integraciji i menjalo procese koji su godinama trajali. Ali nešto na šta sam takođe ponosan je činjenica da je svaki peti stan koji je kupljen kreditom zapravo kupljen kreditom OTP banke. To su hiljade porodica koje sada imaju svoj dom i kojima smo mi dali najbolje uslove da mogu da reše ovako veliko životno pitanje. I privredu snažno podržavamo i pomažemo i imamo godišnji rast performing kredita, sa tržišnim učešćem u ovom segmentu od 15.81%. Prepoznajemo važnost upravljanja tokovima gotovine za klijente i zato ulažemo u razvoj i inovacije u sferi transakcionog bankarstva, gde OTP ima dugogodišnje iskustvo što potvrđuje i naša liderska pozicija u faktoring uslugama ali i e-commerce ponudi gde smo zabeležili više od četiri miliona transakcija do sada.

Svedoci smo ekspanzivnog širenja OTP Grupe i u regionu, pored Srbije, kako je tekao takav rast?

OTP Grupa je vodeća bankarska grupacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, među top 30 banaka u Evropi. Nakon akvizicija i organskog rasta postali smo dominantna grupa u regionu, prisutni smo u 11 zemalja gde spadamo u tržišne lidere. Matična banka Grupe javno je kotirana kompanija na berzi uz raznoliku međunarodnu vlasničku strukturu. U Srbiji je od 2018. godine do danas OTP ostvario rast od 619% u pogledu aktive i 915% u pogledu kredita, što najbolje oslikava snagu i veličinu banke u Srbiji.

Foto: Promo

Na koji način je OTP banka posvećena zelenoj ekonomiji i zelenoj tranziciji?

OTP banka koristi isključivo zelenu energiju, što potvrđuje zeleni sertifikat EPS-a, dok naša centralna zgrada koristi sopstvene solarne panele. Mi nismo deklarativno posvećeni ovoj temi, već suštinski. Upravo zbog toga želimo da ohrabrimo i naše klijente da budu ekološki odgovorni kroz ponudu novih zelenih bankarskih proizvoda koje intenzivno razvijamo, a koji će podrazumevati finansijsku, ekspertsku i savetodavnu podršku. To potvrđujemo i kroz novi poziv projekta Generator Zero koji smo otvorili za sva rešenja koja imaju za cilj smanjenje karbonskog otiska. Podršku ka zelenoj strategiji dobijamo i od matične OTP Grupe koja je za sve banke članice potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, što je jedinstveni okvir za održivo poslovanje ovog sektora, razvijen kroz partnerstvo između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine UN-a. Time smo se pridružili najvećoj svetskoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje.

Ko može da se prijavi na konkursu Generator Zero?

Generator Zero posvećen je podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju održiva rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice. Konkurs je danas otvoren za mikro, mala, srednja preduzeća, startap kompanije, startap neformalne timove i preduzetnike, koji se mogu prijaviti putem sajta www.generator.rs do 20. decembra 2021. godine. Dakle mogu se prijaviti svi projekti kojima je potreban vetar u leđa da bi bili realizovani, kao i postojeća rešenja koja traže zamajac da napreduju. Nagrada OTP banke za pobedničko rešenje je novčani iznos od dva miliona dinara, kao i dugoročna ekspertska podrška na polju poslovne ekspanzije i pronalaženja novih razvojnih mogućnosti. Značaj Generatora prepoznali su i brojni partneri koji takođe obezbeđuju brojne vredne nagrade.

Priznanje

U izboru svetskog magazina Global Finance New York OTP je najbolja banka za mala i srednja preduzeća i za privatno bankarstvo u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i najbolja finansijska laboratorija za inovacije na svetu. Profitabilnost OTP Grupe je 1 milijarda evra zaključno sa trećim kvartalom ove godine, dok aktiva iznosi 66.8 milijardi evra a tržišna kapitalizacija 12.6 milijardi evra, što je svrstava u top 30 banaka u Evropi.

Prisutnost

OTP banka kao kreditor broj jedan privrede i stanovništva ima tržišno učešće od 16.6% i skoro četiri milijardi evra plasiranih kredita, 5.4 milijardi EUR aktive i neto profit od 26 miliona evra (54 miliona evra uzimajući u obzir rezultat obe banke od početka godine) na kraju trećeg kvartala ove godine. U segmentu poslovanja sa stanovništvom je ostvaren godišnji rast od 12%, sa snažnim rastom produkcije na stambenim kreditima od čak 80% više u odnosu na isti period prošle godine, čime tržišno učešće stambenih kredita OTP banke iznosi 21.65%. OTP banka je prisutna u 90 gradova u Srbiji sa 195 ekspozitura, 3.000 zaposlenih i 750.000 aktivnih klijenata. OTP Lizing i OTP Osiguranje beleže odlične poslovne rezultate i svojim ponudama prate klijente banke.

Priceless Planet

OTP je prva banka u Srbiji koja se priključila inicijativi Priceless Planet koalicija kompanije Mastercard sa ciljem pošumljavanja planete Zemlje u ugroženim oblastima. Za svaki otvoreni račun, Banka će zasaditi drvo i pomoći planeti da diše.