Doktor Doma zdravlja Zemun nastavio štrajk glađu i posle sastanka s rukovodstvom 1Doktor Željko Ranilović štrajkuje glađu Foto: Iva Hadnađ

Doktor Doma zdravlja Zemun Željko Ranilović štrajkuje glađu peti dan, zbog, kako je naveo, višegodišnjeg mobinga v.d. direktorke Doma zdravlja Aleksandre Cvetković.

Zahtevao je ostavku direktorke Doktor iz Zemunskog Doma zdravlja počeo štrajk glađu, a nakon sastanka koji je imao sa rukovodstvom, odlučio je da se obrati i nadležnim institucijama i da nastavi sa štrajkom, jer nije zadovoljan ishodom sastanka, na kojem, kako tvrdi, nije dan nijedan konkretan predlog.

„Glavna tema bila je svakodnevni mobing zaposlenih, premeštanje na druga radna mesta, neodgovarajući uslovi rada, neadekvata zaštita na radu, nedobijanje kovid dodatka za lekare kućnog lečenja, za lekare koji su već dve godine u crvenoj zoni. Oni su pokušali da reše razgovorom al nisu ponudili konkretno rešenje“, rekao je Ranilović za N1.

Kada je započeo štrajk glađu, podržali su ga i predstavnici sindikata, pa je tako i njegova koleginica i predstavnica Novog sindikata Doma zdravlja Zemun Vukica Stanković za N1 potvrdila njegovu priču i navela da ima podršku kolega iz sindikata.

„Sastanak sam po sebi otvorio je Pandorinu kutiju gde su mnoge kolege tek sada došle do svesti koja prava imaju i koja prava su im ugrožena i da se malo razvije svest kod ljudi da se malo razbije taj strah i strahovlada. Na sastanku nisu predložili konkretna rešenja već su od mene i predsednice sindikata Vukice Stanković tražili da predložimo rešenje, a ne postoji nijedan drugi način da se ovo reši sem preko nadležnih instutucija. Imam pozamašnu dokumentaciju raznih prekršaja, raznih propusta, sve je vrlo lako dokazivo“, kaže on.

Na pitanje do kada će štrajkovati glađu, a rukovodstvo je tražilo da predloži neko rešenje, Ranilović je rekao da oni kao oštećeni ne mogu da rešavaju probleme.

„Jedini način je da se sudskim putem reši problem mobinga, problem nameštenih konkursa za specijalizacije, reši problem kovid dodataka i drugih dodataka na visoko rizična radna mesta, da se vrati kovid dodatak, terenski odadatak“, napominje Ranilović.

Istakao je da veliki broj kolega i komšija svakodnevno prilazi, donosi mu vodu, benzin, jer spava u kolima pa mu je potrebno da se ugreje.

Pitanja o ishodu sastanka i sledećim koracima poslata su ponovo i rukovodstvu Doma zdravlja Zemuni kao i v. d. direktorke, ali kao ni prethodni put, još nema odgovora.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je doktora Doma zdravlja Zemun Željka Ranilovića da mu se obrati.

„Za mobing je nadležan sud, za sve drugo može da nam se obrati. Nemamo pravo kontrole sudova, to ne možemo da radimo neposredno, nego preko inspekcije. Ako bi ti nalazi bili u skladu sa onim što je on rekao, onda bismo išli sa preporukama, a ako ne onda bismo videli da učinimo nešto da pomognemo“, rekao je Pašalić gostujući na N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari