');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

SUTRA POČINJE IZGRADNJA METROA Mali: Sve je spremno, ovo je istorijski trenutak

Sutra, u ponedeljak 22. novembra, zvanično počinju radovi na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa. Ovaj događaj najavio je ministar finansija Siniša Mali kao "istorijski dan koji su čekale generacije gradjana!"

Slušaj vest
0:00/ 0:00
be metro izgled 2 TANJUG Ministarstvo finansija Foto: Ministarstvo finansija / Tanjug
be metro izgled 2 TANJUG Ministarstvo finansija

Kada u potpunosti bude završena, navodi ministar, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu.

Ministar finansija tvrdi da će metro biti najsavremeni i potpuno automatizovan, bez mašinovođe. On dodaje da je planirano da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030.

- Mnoge vlasti pre nas su imale u planu izgradnju metroa, ali niko nikada ništa konkretno nije uradio po tom pitanju. Mi, sa druge strane, već dugo aktivno radimo na tom kapitalnom projektu koji je od ogromnog, strateškog značaja za Grad Beograd i Republiku Srbiju. - navodi se u objavi na zvaničnom Instagram profilu Siniše Malog.

Inače, kako dalje piše, uvođenjem metroa u sistem javnog transporta planirana je reorganizacija postojećih linija javnog gradskog saobraćaja. Trase metroa su usklađivane sa razvojem „Bg voza“, a planira se razvoj četiri linije gradske i tri linije prigradske železnice. Tako ćemo, kako navodi Mali, imati mnogo zdraviji grad i životnu sredinu, jer će se smanjiti broj autobusa i automobila na ulicama.

Ovo znači da ćemo, kako isiče Mali, imati jedan integrisan šinski sistem, koji čine metro, tramvaj i BG voz, čime će biti rešeni saobraćajni problemi u Beogradu.

- Razvoj šinskih sistema u gradu ima dvojaku ulogu - da se poboljša funkcionisanje saobraćajnog sistema, smanji upotreba putničkih automobila, posebno na opterećenim pravcima i da bude generator razvoja pojedinih gradskih pravaca i zona - navedeno je u objavi.

Ministar finansija Siniša Mali dodao je i da ovo smatra najvećim i jednim od najvažnijih, kapitalnih projekata koji zahteva vreme i strpljenje, te da se svaka faza i svaki korak koji vodi do metroa mora pažljivo isplanirati i realizovati.

- Izgradnja metroa, koji je deo projekta „Srbija 2025“, olakšaće život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a istovremeno će uticati na rast BDP-a Srbije - zaključuje on.