Dostupni linkovi

Vlast želi razrješenje Đukanovića preko Ustavnog suda


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Poslanički klubovi parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore podržali su inicijativu pokretanja postupka utvrđivanja povrede Ustava od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, javnom sugestijom da se izmjesti ustoličenje mitropolita Sprske pravoslavne crkve Joanikija sa Cetinja, 5 septembra ove godine.

Konačnu odluku o tome, da li je predsjednik Crne Gore prekršio Ustav, donosi Ustavni sud.

Ukoliko Ustavni sud ocijeni da je predsjednik prekršio Ustav, Skupština Crne Gore većinom glasova može donijeti odluku o njegovom razrješenju.

Partije koje čine skupštinsku većinu ocijenile su da je predsjednik Crne Gore prekršio Ustav u dijelu u kome se navodi da su vjerske zajednice odvojene od države.

Parlamentarnu većinu u Crnoj gori od avgustovskih izbora prošle godine čine snage predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA.

Đukanoviću, čija je partija nakon tri decenije izgubila te izbore, mandat na mjestu predsjednika Crne Gore traje još dvije godine.

Kao kršenje Ustava, iz parlamentarne većine, naveli su dvije Đukanovićeve izjave od 28. avgusta ove godine na Cetinju, u kojima je sugerisao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i kada je najavio da će i on biti na Cetinju 5. septembra na dan ustoličenja sa građanima koji se protive tom činu.

„Ovakvim postupanjem predsjednik Crne Gore je izvršio grubu povredu Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odbojene od države i prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore“, navodi se u inicijativi koju su podržale vladajuće političke stranke.

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve, Joanikija, na Cetinju 5. septembra obavljeno je uz oštar otpor građana Cetinja, opozicionih stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista i procrnogorskih organizacija.

Joanikije je ustoličen na Cetinju uz asistenciju kompletnog bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori koji se sukobio sa demonstrantima. Na Cetinju je tog dana bio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je podržao demonstrante.

Događaji od 5. septembra su i dva mjeseca kasnije, u središtu polemike između vladajućih i opozicionih partija, pa tako i na sjednici 18.novembra, na kojoj se raspravljalo o inicijativi o preispitivanju ustavnosti izjava predsjednika Đukanovića.

Predlagač inicijative, poslanik vladajuće Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je konstatovao da je Đukanović prekršio Ustav, a da su događaji na Cetinju od 5. septembra predstavljaju najgore dešavanje u prethodnih 30 godina:

„Nikad do sada se u Crnoj Gori nismo dijelili po vjerskoj osnovi niti je bilo problema u vjerskim odnosima. Predsjednik Crne Gore je odlučio da protestuje na Cetinju, umjesto da bude predsjednik svih građana i suprotstavio se zakonom i ustavom utvrđenim vjerskim slobodama“, rekao je Joković

Na drugoj strani opozicione stranke, predvođene Đukanovićevom demokratskom partijom socijalista, su ocijenile da je inicijativa parlamentarne većine politički pamfleti pokušaj kompomitacije predsjednika Crne Gore.

Opozicione stranke su ocijenile da je 5. septembra na Cetinju Ustav Crne Gore prekršio premijer Zdravko Krivokapić „preuzimajući komandu nad policijom“.

„Ustavom je definisano da niko ne može biti pozvan na odgovornost zbog stavova iznijetih u obraćanju, osim ako je time učinio krivično djelo. Zašto protiv predsjednika Đukanovića nisu podnijeli krivičnu prijavu? Očigledno je da on nije učinio ni jedno krivično djelo“, rekao je poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković

On je konstatovao da su predlagači pokušali da kompromituju predsjendika „kao jedinu instituciju u Crnoj Gori koja funkcioniše u državi i štiti Ustav Crne Gore.

Glasanje o Predlogu, da se pokrene postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav će u Skupštini, bitće obavljeno narednih dana.

XS
SM
MD
LG