Dostupni linkovi

Drastičan pad profita kineskog giganta za internet prodaju


Veliki pad profita "Alibabe" nakon ofanzive kineskih vlasti (arhivska fotografija)
Veliki pad profita "Alibabe" nakon ofanzive kineskih vlasti (arhivska fotografija)

Vodeća kompanija za internet prodaju u Kini, “Alibaba Group”, zabilježila je pad profita od 81 odsto u prethodnom kvartalu, saopšteno je iz ovog internet giganta.

Drastičan pad dolazi nakon ofanzive koju je zvanični Peking pokrenuo sredinom godine, kojom želi da obuzda vodeće tehnološke kompanije u toj zemlji usljed zabrinutosti zbog njihove moći i uticaja.

Iz “Alibabe” je saopšteno da su zaradili 5,37 milijardi juana (833 miliona dolara) u periodu od jula do septembra, što je pad u odnosu na 28,77 milijardi juana zarađenih u istom periodu 2020. godine.

U ovoj kompaniji nisu apostrofirali ofanzivu kineskih vlasti kao razlog za pad profita, umjesto toga su govorili uglavnom o “povećanim investicijama u ključnim strateškim oblastima”, kao što je njihovo djelovanje na svjetskom tržištu.

Prognozira se da će prihodi kompanije bazirane u Hangdžou, na istoku Kine, porasti za 20-23 odsto za punu fiskalnu 2022. godinu, što je pad u odnosu na 27 odsto, kako su predviđali analitičari, navodi “Bloomberg News”.

Zarada “Alibabe” se iščekivala kao jedno od ključnih mjerila za to kako se najjače kompanije u Kini bore sa najnovijim pritiscima vlasti.

Danijel Žang, direktor kompanije, rekao je nakon što je objavljena vijest o prihodima da će kompanija prikazati otoprnost i da će nastaviti da investira u svoj dalji razvoj.

“Nebitno sa kakvim se izazovima suočavamo u trenutnom makroekonomskom okruženju, i sa sve više igrača koji ulaze u ovu industriju, vjerujemo u našu poslovnu strategiju i našu budućnost”, rekao je Žang.

Najveći rival “Alibabe” na kineskom tržištu, sajt “JD.com”, tokom 18. novembra je saopštio da su imali još lošiji kvartal – sa gubicima od oko 2,8 milijardi juana.

Druge tehnološke kompanije, kao što su gigant na polju razmjene poruka i video igara “Tencent” i najpopularniji Internet pretraživač u Kini “Baidu”, takođe su suočeni sa problemima zbog novih mjera kineskih vlasti.

Zabrinutost Pekinga zbog moći internet giganata

Kina je proširila mjere protiv tehnoloških kompanija, usled zabrinutosti Pekinga zbog velikog uticaja i moći internet giganata u toj zemlji

Vašington Post je ranije ukazivao da su kineske vlasti naznačile da su spremne da obuzdaju tehnološke kompanije uprkos finansijskim poremećajima.

Peking optužuje internet kompanije za nefer nadmetanje s rivalima i za upotrebu podataka potrošača da bi izvukli veću zaradu.

“Alibaba” je kažnjen u aprilu sa rekordnih 2,8 milijarde dolara zbog kršenja antimonopolskih zakona. Ubrzo poslije toga, kineska antimonopolska uprava pokrenula je istragu protiv giganta za dostavu hrane “Meituan” na sličnim osnovama.

Druge velike internet kompanije, uključujući “Didi i “Bajtdens” (ByteDance), vlasnika TikToka, pozvane su pred regulatore i naređeno im je da "interese nacije stave na prvo mjesto".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG