Karavan Digitalna ekspedicija ovog vikenda u Aleksincu 1Foto: Vukan Ostojić

Karavan „Digitalna ekspedicija“ posetiće ovog vikenda Aleksinac i na štandovima na centralnom trgu građani će moći da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog sveta.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić rekao je da su građani pokazali interesovanje da savladaju digitalne veštine.

„Cilj ove ekspedicije je da na neki način približimo starijim građanima kako mogu da se edukuju i da im olakšamo svakodnevicu. Poražavajuća je činjenica da samo 55 odsto starijih muškaraca koristi internet i 48 odsto žena. Ovim akcijama želimo to da promenimo“, izjavio je Janić.

On je kazao da bez digitalnih veština danas nije moguće zamisliti svakodnevicu i zato je važno da svi građani, bez obzira na godine budu upoznati sa digitalnim veštinama.

Janić je rekao da Ministarstvo za rad zajedno sa UNDP-om radi na kreiranju posebnog programa digitalne pismenosti za starije koji će biti primenjen u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih širom Srbije.

„Gerontološki centri i domovi su sada zatvoreni za posete. U 20 gerontoloških centara razvili smo računarske mreže preko kojih će korisnici moći da komuniciraju sa svojim najbližima. To je trenutno jedini kontakt koji imaju sa svojim porodicama“, istakao je Janić.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević kazao je da se opštinska uprava trudi da prati sve nove trendove i digitalizovana je u oblasti izdavanja osnovnih dokumenta, poput izdavanja izvoda iz matične knjige rođenih.

„Trenutno pravimo jedinstveno upravno mesto. Cilj je da olakšamo građanima da ne šetaju od kancelarije do kancelarije nego da dođu u jednu kancelariju i da tu završe sve svoje obaveze. Kada im predmet bude završen dobiće ga preko mejla“, naglasio je Radičević.

Karavan „Digitalna ekspedicija“ posetiće do kraja godine još pet mesta, i to Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Digitalna ekspedicija organizovana je uz podršku Ministarstva za rad, Kancelarije za IT i eUpravu, a inicijativu je pokrenula premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari