Najnovije vesti
Vesti Društvo
U Kragujevcu dupliran broj vakcinacija, blagi pad broja novozaraženih

U Kragujevcu dupliran broj vakcinacija, blagi pad broja novozaraženih

U proteklih nekoliko dana se u Kragujevcu najviše vakcinisalo građana starosti od 25 do 45 godina. Statistika kaže da je u Kragujevcu vakcinisano 54 odsto građana.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tržni centri kao medicinske ustanove Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija
Tržni centri kao medicinske ustanove

Dr Vasilije Antić Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu kaže za RTS da se poslednjih dana beleži porast vakcinacije mlađih osoba, od 20 do 50 godina.

Vasilije Antić
Foto: RTS / screenshot
Vasilije Antić

"Oni su najvažniji sada jer se najviše kreću. Do prošle nedelje smo imali pedesetak, najviše 100 prvih vakcinacija dnevno, sada se taj broj duplirao i primećujemo dosta mlađih", kaže Antić.

Mobilne ekipe, kaže, idu kod nepokretnih, ali i kod pacijenata koji ne mogu da dođu do Kragujevca.

"Odziv za sada nije veliki jer smo tek počeli, a i do juna meseca smo veliki broj građana po selima vakcinisali. Ova faza epidemije pokazuje da će svi doći u dodir s virusom, a ne zna se kakav će biti ishod. Jedan od razlog što je veći broj došao, mi imamo "sputnjik" vakcinu. Dosta mladih želi da se vakciniše tom vakcinom. Dosta građana se vakciniše i "Fajzerom", a popularna je i kineska vakcina", dodaje Antić.

Pročitajte još

U jednom od restorana održađe se u nedelju, dodaje, vakcinacija.

"I ugostitelji su hteli da pozovu mlade da se vakcinišu. Svima je jasno da u ovoj fazi epidemije moramo da povećamo obuhvat vakcinacije i zaštitimo sebe od virusa", napominje Antić.

U Kragujevcu je blagi pad novoobolelih. Jutros je 176 novih slučajeva zaraze.