29. oktobar  2021. 14.32  | Izvor: Tanjug

Joksimović: Međunarodna konferencija o klimatskim promenama bez Rusije i Kine, smanjena očekivanja

LONDON -

Cilj međunarodne konferencije o klimatskim promenama COP26 koja počinje u ponedeljak u Glazgovu, na kojoj će Srbiju predstavljati na najvišem nivou predsednik Aleksandar Vučić, pre svega se odnosi na već postavljeni cilj na Pariskoj konferenciji - smanjenje emisije štetnih gasova, rekla je danas ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović.

Na prvom delu konferencije pojaviće se preko 120 svetskih lidera, navela je Joksimović za Tanjug i dodala da će to biti prilika da se predsednik Aleksandar Vučić susretne sa mnogima od njih na marginama konferencije i da razgovara i o drugim temama koje trenutno zaokupljuju međunarodnu politiku.

Predsednik Vučić će svoje izlaganje imati u utorak, a tada će predstaviti viđenje naše zemlje za borbu protiv klimatskih promena, kao i šta je Srbija spremna da učini po tom pitanju.

"Srbija ima ambiciozne planove u okviru zelene agende i realne procene šta je to što u adekvatnom roku možemo da učinimo da se emisija štetnih gasova smanji", kaže Joksimović.

Slogan konferencije je "Održimo nivo od 1,5 stepena Celzijusa", a Joksimović ističe da bez obzira na inicijalne ogromne ambiciozne planove, ne očekuje se da će se dovoljno zemalja obavezati na smanjenje emisije gasova na nultu do 2050.

U tom smislu, Joksimović ukazuje na to da konferenciji neće prisustvovati Kina i Rusija, koje su neki od visokopozicioniranih emitera štetnih gasova te da bez njihove podrške koja će izostati neće moći da se dođe do rezultata koji bi značio da se u potpunosti zaustavi globalno zagrevanje.

Velika Britanija je učinila ogroman napor i obezbedila podršku od 50 zemalja u održavanju nulte emisije gasovoda do 2050. godine, rekla je Joksimović i dodala da će Britanija do 2030. godine ukinuti proizvodnju vozila na benzin i dizel, kao i u potpunosti izbaciti iz upotrebe do 2035. godine.

Istakla je i odluku američkog predsednika Džo Bajdena koji je rekao da će Amerika izdojiti najveći deo budžeta ikada koji bi omogućio da se od 50 do 52 odsto smanji emisija štetnih gasova u SAD-u.

Ambasadorka je napomenula da se COP26 održava u trenutku energetske krize u svetu, kada energentnima cena "vrtoglavo skače" i kada se pojavljuju nestašice.

To su dodatne okolnosti u toku kojih se konferncija održava, rekla je ona i dodala da se očekuje da će COP26 biti propraćen protestima različitih grupa, zbog kojih je pooštrena kaznena politika prema ovakvoj vrsti demonstriranja.

Srodne vesti