Vujović: Pratimo svaki korak Rio Tinto, čekamo studiju uticaja na životnu sredinu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da se ne može unapred pričati o zagađenju kada je reč o „otvaranju rudnika litijuma od strane kompanije „Rio Tinto“, dok nema Studije uticaja na životnu sredinu“, za koju je rekla da je u izradi.

Vujović je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića, izjavila da „ne možemo da baratamo nivoima zagađenja kojeg možda neće biti“.

Ona je rekla da će biti prihvaćene sve sugestije i „sve što je smisleno i pravno utemeljeno“, nakon što bude poznata studija uticaja na životnu sredinu.

„Studija uticaja na životnu sredinu kada bude predata od njihove strane biće transparentna. Mi ćemo sve kroz studiju utvrditi, ne može da se osuđuje unapred projekata dok ne budemo imali studiju o kojoj mozemo da razgovaramo“, rekla je Vujović.

Ona je navela da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine „ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima kompanije“.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će se, nakon što bude predata Studija uticaja na životnu sredinu, raspisati referendum, što će biti „prvi put da se o jednom ovakvom prjektu odlučuje na taj način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari