Rasla zaposlenost tokom leta, manje poljoprivrednika 1Foto: Pixabay/Gavilla

U trećem kvartalu ove godine u Srbiji je bilo zaposleno 2,28 miliona ljudi, za 62.617 ili za 2,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Broj zaposlenih u pravnim licima porastao je za to vreme za 55.928 ili nekih 3,2 odsto, broj preduzetnika povećan je za 3,1 odsto, dok je broj registrovanih individualnih poljoprivrednika smanjen za 8,1 odsto.

Najveći rast zaposlenosti zabeležen je u sektoru proizvodnje koksa i derivata nafte od čak 220 odsto. Naime, u ovom sektoru u trećem kvartalu ove godine bilo je 4.932 zapsolenih, za čak 3.398 više nego godinu dana ranije.

Veliki rast zaposlenih zabeležen je i u uslužnim delatnostima u rudarstvu, gde je zaposlenih u trećem kvartalu ove u odnosu na prošlu godinu bilo za 72 odsto više.

S druge strane, podaci RZS pokazuju da je pad broja zaposlenih veći od 82 odsto zabeležen u sektoru eskploatacije sirove nafte, gde je u trećem kvartalu zaposlenih bilo 600, što je za 2.778 manje nego u istom periodu prošle godine, a za 800 manje nego u drugom kvartalu ove.

Pad broja zaposlenih, veći od 20 odsto, beleži se i u sektoru putničkih agencija, turoperatora i usluga rezervacije, dok je u svim ostalim sektorima gde ima pada broja zaposlenih on manji od 10 odsto.

Posmatrano u odnosu na prethodni, drugi kvartal ove godine ukupan broj zaposlenih je veći za 17.065, što je 0,8 odsto, pri čemu je broj zaposlenih u pravnim licima porastao za 0,6 odsto, broj preduzetnika veći je za 2,1, a poljoprivrednika je manje za 2,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari