Vesti

0

Boško Obradović i Duško Кuzović: Ministarka Mihajlović lobira za Rio Tinto

Autor: SA

Izvor: Beta

Boško Obradović i Duško Кuzović: Ministarka Mihajlović lobira za Rio Tinto

Izvor: Beta/Kabinet potpredsenice Vlade/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović "otvoreno laže" i "svesno prećutkuje činjenice" u vezi sa eksploatacijom litijuma u okolini Loznice i lobira za kompaniju "Rio Tinto", saopštili su danas predsednika Srpskog pokreta Dveri Boško Obradovići i profesor Duško Кuzović.

U zajedničkom saopštenju Obradović i Kuzović su izneli niz podataka kojima osporavaju opravdanost eksplatacije litijuma u Srbiji, navodeći da je njihova reakcija izazavana jučerašnjim ponovljenim tvrdnjama ministarke Zorane Mihajlović da "država nikakvu odluku o realizaciji projekta 'Jadar', koji sprovodi kompanija 'Rio Tinto' u okolini Loznice, neće doneti dok se ne završe sve studije o uticaju na životnu sredinu".

Oni su istakli da "Rio Tinto" već otkupljuje domaćinstva i zemlju na prostoru sela Gornje Nedeljice na kome je planiran rudnik i izgradnja postrojenja za preradu litijuma.

"'Rio Tinto' se sigurno neće baviti poljoprivredom i uzgojem stoke u Gornjim Nedeljicama, tako da je više nego očigledno da su stranci sigurni u pozitivnu odluku Ministarstva. Na prostoru Gornjih Nedeljica je izvršena promena namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, mada su vlasnici zemljišta bili protiv toga i mada su troškove te promene u katastru platili stranci, odnosno 'Rio Tinto'. Takva operacija se ne bi sprovodila da strancima nije siguran pozitivan ishod dozvole za rudnik", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da se na sastanku između "Rio Tinta" i Odeljenja Evropske komisije za unutrašnje tržište "pominju partnerske aktivnosti sa srpskim vlastima".

"Takođe, u dokumentu Evropske komisije pod nazivom "Virtual meeting DG GROW Rio Tinto from 4 june 2021, update on 'Jadar' Project" jasno stoji da "Projekat ima političku podršku Predsednika Srbije – Gosp. (Aleksandra) Vučića...", precizirano je u saopštenju.

Obradović i Kuzović su naglasili i da su protiv referenduma o tome da li treba otvoriti rudnik litijuma, "posebno u okolnostima gde bi ga SNS organizovao".

"Ne postoji mogućnost da se o zločinu, kakav je svakako planirani projekat 'Jadar' diskutuje na referendumu. To niti može niti sme biti tema referenduma. Vaša namera sa referendumom je da odgovornost prenesete na građane Srbije", navedeno je u saopštenju.

Zamera se i to što zbog manjkavosti zakonske regulative, studiju o uticaju na životnu sredinu plaća investitor, u ovom slučaju "Rio Tinto", a ne država.

"Taj nedostak i sada koristite za potrebe realizacije političkih obećanja koja ste dali strancima kao njihov lobista u Srbiji, ne vodeći računa o interesima građana Srbije", navedeno je u saopštenju.

Obradović i Kuzović smatraju i da se ne smeju praviti paralele sa izgradnjom železnice pre 140 godina u Srbiji, jer "rudarenje litijuma u Srbiji, danas, u 21. veku, u srcu Evrope, niti je ekonomski napredak, niti budućnost koju želimo našoj deci".

"Mi ne uzbunjujemo narod oko projekta litijuma radi političkog interesa, već radi realne opasnosti koju su konstatovali i građani, stručna javnost, SANU, veliki broj fakulteta, instituta i uglednih i stručnih javnih ličnosti", ukazano je u saopštenju.

Dodaje se da "ne postoji niti jedan relevantan subjekt u Srbiji koji se nije izjasnio protiv projekta 'Jadar' i rudarenja litijuma".

"Projekat Jadar je opasnost koja je udružila sve političke, stručne i patriotske snage u jedan front, što pokazuje i 'Društveni sporazum o zabrani ispitivanja, ekspoloatacije i prerade litijuma u Srbiji', koji je do ovog trenutka potpisalo više od 45 političkih i ekoloških organizacija", naveli su Obradović i Kuzović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR