Turističke agencije Srbije: Sumnjamo da Grčka neće produžavati rok za vraćanje novca 1Foto: EPA-EFE DIMITRIS TOSIDIS

Turističke agencije Srbije saopštile su danas da dovode u pitanje istinitost tvrdnje da Grčka neće produžavati važnost uredbe o rokovima vraćanja novca za nerealizovane vaučere za zamenska putovanja i da će tamošnje agencije vratiti novac turističkim agencijama u Srbiji, a da one moraju da ga vrate građanima posle 15. januara 2022. godine.

„Dovodimo u pitanje istinitost tvrdnje da Grčka neće produžavati važnost uredbe, jer smo informisani od strane naših kolega iz Grčke koji imaju obećanje da će se produženje roka za povrat novca ipak desiti“, navodi se u saopštenju turističkih agencija.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je danas da turističke agencije u Srbiji moraju vratiti novac građanima za nerealizovane aranžmane u Grčkoj do 31. decembra ove godine jer Grčka neće produžavati rokove za njihovo korišćenje, pa da će njihove agencije vratiti novac agencijama u Srbiji.

U turističkim agencijama u Srbiji rekli su da ugovore nisu ni sklapali sa grčkim agencijama već privatnim vlasnicima koji su voljni da produže rokove za koriščenje vaučera jer nemaju da vrate novac koji im je uplaćen pošto su ga investirali u obnovu objekata pre početka pandemije.

Agencije su navele da „niko ne raspolaže podacima o ukupnoj sumi novca koja se nalazi zarobljena u Grčkoj, a da se procene kreću od 25 milionaevra, do čak 50 miliona evra“.

„Naše turističke agencije većinom nemaju ugovore sa grčkim turističkim agencijama, već direktno sa hotelima i vlasnicima privatnog smeštaja. I hoteli i vlasnici privatnog smeštaja, odbijaju da vrate novac našim turističkim agencijama, jer ga i nemaju“, navele su agencije.

Srpske agencije ističu da su gotovo sve zemlje EU sprečile propast turističkih agencija jer su im dodelile bespovratnu pomoć, kredite za održavanje likvidnosti koji su odobravani u roku od 48 sati, a u Srbiji ni posle 18 meseci rada Fond za razvoj nije završio taj posao, otpisom svih poreza i doprinosa, i na kraju i produženjem roka za povrat novca partnerima u inostranstvu i putnicima.

Udruženja turističkih agencija su, kako se navodi, konstantno upućivala molbe resornom ministarstvu, ministarstvu finansija, ministarstvu privrede, lokalnim samoupravama, predsednici vlade i predsedniku Srbije, da su ostala bez konkretne pomoći, kao i da su time indirektno ugrožena i prava potrošača.

Na upozorenja, kako se navodi, da će se zatvoriti veliki broj agencija, da je do sada je već zatvoreno ili stavljeno u fazu mirovanja preko 740 turističkih agencija, da će biti otpušteno mnogo radnika, do sada je otpušteno preko 76 odsto kao i da će se pojaviti problem vraćanja novca građanima, niko nije pravovremeno reagovao.

„Na pitanje ko će vratiti novac građanima ako agencija bankrotira, odgovor je uvek isti ‘organizatori turističkih putovanja po zakonu moraju imati polisu osiguranja, te će se iz te sume moći naplatiti oštećeni putnici’, ali osiguravajuća društva neće isplatiti ništa po postojećim polisama, jer imaju klauzulu izuzeća u slučaju vanredne situacije, kakva je situacija sa pandemijom virusa kovid-19, a tome potvrđuje i trenutna situacija sa osam organizatora turističkih putovanja koji su već proglasili bankrot“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „niko ne priča o većini turističkih agencija, a to su posrednici u prodaji turističkih aranžmana koji, za razliku od organizatora, ne mogu da ostvare prihod od putovanja, već isključivo prihoduju od provizije, a tokom prethodnog perioda većina organizatora putovanja je izričito tražila od svojih subagenata da im se vrati provizija za uplaćena, nerealizovana putovanja“.

Velika većina tih posrednika je, kako se navodi, dobila samo 4,2 minimalna lična dohodka kao pomoć Vlade Srbije, jer nisu ostvarili, prema mišljenju Poreske uprave pravo na još tri minimalca, pa je od nekadašnjih 800 agencija posrednika, preostalo 324.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari