Zdravlje

Poznata ukrasna biljka smanjuje stres i nesanicu

Poznata ukrasna biljka smanjuje stres i nesanicu
Foto: Pixabay | Poznata ukrasna biljka smanjuje stres i nesanicu

​Magnolija utiče povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njezine kore može koristiti za liječenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice.

A to je tek jedno od niza ljekovitih svojstava ove izuzetne biljke.

Rijetki znaju da je lijepa magnolija i ljekovita biljka. Na našim prostorima ona se redovno izostavlja u priručnicima o ljekovitom bilju, dok Kinezi i Japanci u svojoj tradicionalnoj medicini već dvije hiljade godina koriste ljekovito djelovanje ekstrakta njezine kore (fotografija desno). Uostalom, Azija je i kontinent s kojeg ova biljka potiče (rod Magnolia broji više od 80 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveća i grmova).

Ekstrakt kore magnolije

Iskorištavanje ekstrakta kore magnolije raširena je danas prvenstveno u kozmetičkoj industriji. Kora magnolije sadrži dva polifenolna spoja: magnolol i honokiol. Oni smanjuju crvenilo kože lica te poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože.

Glavna uloga ovih sastojaka je zaštita biljke od stresa.

Takav antistresni učinak kora magnolije ima i na ljude. Tačnije, magnolol i honokiol regulišu razinu hormona kortizola, kojega u stresnim situacijama pojačano luči kora nadbubrežne žlijezde. Pojačano lučenje kortizola može uzrokovati različita nepovoljna stanja u organizmu, na primjer pojavu visokog krvnog tlaka, osteoporozu, dijabetes, pojavu hipotireoze, hormonsku neravnotežu (smanjeno lučenje hormona rasta i polnih žlijezda) te oslabljenu aktivnost imunološkog sistema. Dakle, magnolija utiče povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njezine kore može koristiti za liječenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice.

Kardiovaskularni, dišni, probavni i mišićni sistem

Honokiol i magnolol pokazuju jače antioksidativno djelovanje od vitamina E. Djeluju povoljno na kardiovaskularni, dišni, probavni i mišićni sistem. Bombončići za dah koji sadrže ekstrakt kore magnolije za vrijeme jedne konzumacije ubiju većinu oralnih bakterija koje uzrokuju loš zadah i propadanje zubi, prenosi Ljepota&Zdravlje. 

Zbog ovako širokog spektra djelovanja i moderna zapadna medicina sve više uočava opravdanost upotrebe ekstrakta kore magnolije u različitim pripravcima. Znanstvenici sa Sveučilišta Emory u Atlanti došli su do zaključka kako upravo honokiol djeluje i na proteine koji djeluju u nastanku i rastu tumorskih stanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije