Obrazovanje

Debata na FPN: Javnost treba edukovati o medijskom sadržaju

Debata na FPN: Javnost treba edukovati o medijskom sadržaju
Foto: Dražan Pozderović | Debata na FPN: Javnost treba edukovati o medijskom sadržaj

BANJALUKA - Digitalni svijet uz sve prednosti nosi i brojne opasnosti i konstantnom edukacijom i kontrolom medijskog sadržaja, posebno kod djece, moguće je bar ublažiti sve štetne posljedice, a iskoristiti benefite koje nosi digitalizacija.

Ovo je, između ostalog, istaknuto juče na debati  pod nazivom "Medijska i informaciona pismenost: savjesno i odgovorno društveno djelovanje i učestvovanje", održanoj na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, povodom obilježavanja Nedjelje medijske i informacione pismenosti.

Savjetnik ministra saobraćaja i veza RS Željko Grebić kazao je da je Ministarstvo odavno uvidjelo značaj medijske pismenosti i da već nekoliko godina sprovode razne aktivnosti koje bi dovele do poboljšanja medijske pismenosti građana. 

Stručna savjetnica u Odsjeku za emitovanje u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH Sanja Dokić Mrša na debati je prezentovala smjernice o korištenju medija i informaciono-komunikacionih tehlonologija i o  količini vremena koje djeca provode pred ekranom. Istakla je i da je pokrenuta    veb-stranica medijskapismenost.ba, koja je od prošle nedjelje  i aktivna. 

Profesorica na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Dragana Trninić kazala je da su svi često izloženi različitim izazovima u digitalnom okruženju, a da pri tome nisu medijski edukovani.

"Naši studenti se svakodnevno susreću sa brojnim izazovima u digitalnom okruženju i svakako su im potrebne dodatne vještine prilikom korištenja i dijeljenja medijskog sadržaja",  kazala je Trninićeva.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina", istakla je da u moru medija i informacija prosječnom čitaocu, pogotovo mladom, nije lako da nađe sadržaj koji je relevantan, ali da je važno da se konstantno edukuju i da vjeruju i konzumiraju samo medije  koji imaju impresum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije