Uvode se nove mere: Situacija je sve gora; "Ovo je zadnji čas – idemo prema najgorem"

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije vlada Slovenije odlučila je danas da uvede oštrije mere, koje će stupiti na snagu od ponedeljka.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

17:32

Uvode se nove mere: Situacija je sve gora;
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ne isključuju se ni nove ako se nastave aktuelni negativni trendovi.

"Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada", rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar.

Ne bude li se stanje promenilo i ako broj hospitalizovanih na intenzivnoj nezi zbog kovida 19 poraste na 160 do 180 (trenutno ih je 133), to bi značilo moguće zatvaranje delova društvenog života, dodao je.

Poklukar upozorava da je, uz trend u kojem je 3.000 ili 4.000 novozaraženih dnevno, poslednji trenutak da se "spreči Bergamo i slom zdravstvenog sistema".

Od ponedeljka svi učenici i studenti, koji se "samotestiraju" kako bi mogli na nastavu, to će ubuduće, umesto jednom, morati da rade dva puta nedeljno, prenosi Hina.

Osim toga, češća redovna obavezna testiranja od ponedeljka se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će morati da nose i oni koji su vakcinisani, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama.

Vlasnici lokala moraće da kontrolišu kovid propusnice gostiju, a ako ovi odbiju da ih pokažu ili da se identifikuju, treba im zabraniti ulaz, u protivnom snose odgovornost, rečeno je na vladinoj konferenciji za novinare.

Predsednica stručnog tima vlade za kovid 19 Mateja Logar navela je kao moguću krajnju meru omogućavanje rada i slobodnog kretanja samo za vakcinisane ili one koji su preležali koronavirus i imaju imunitet, a moguće je i uvođenje onlajn nastave ili obavezno testiranje za sve učenike i studente.

Zbog teške epidemiološke situacije najavljen je prelazak još dve bolnice u kovid sistem.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata registrovano 3.166 novozaraženih, što je najviše od 5. januara, a preminulo je devetoro pacijenata. Istovremeno broj pozitivnih testova premašio je 38.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: