Ocu oduzeli slepog i autističnog sina, ne zna gde su ga odveli 1Dragan i Vladimir Miljević (Foto: Jelena Diković)

Draganu Miljeviću, koji se godinama bori da svog autističnog i slepog sina, koji je štićenik Doma za odrasla lica Blace-Trbunje, prebaci u neki drugi dom, jer tvrdi da je žrtva seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja, prekjuče su oduzeli sina Vladimira.

List Danas nedavno je pisao o tvrdnjama Miljevića da su uslovi za život u Domu u Trbunju nehumani, da ovaj Dom nema kategoriju za slepa lica, čak nam je pokazao i fotografije na kojima se jasno vide polomljeni kreveti sa fekalijama na kojima spavaju korisnici Doma i fotografije sina Vladimira kako leži go na krevetu.

Dragan je godinama slao dopise Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Centru za socijalni rad Rakovica, ali niko mu nije izašao u susret.

Naprotiv, umesto da se utvrdi pravo stanje uslova života u Domu u Trbunju, da se Vladimir prebaci u neki drugi dom ili da ostane da živi sa ocem, Dragan je priveden i oduzet mu je sin.

Ocu oduzeli slepog i autističnog sina, ne zna gde su ga odveli 2
Dragan Miljević sa sinom (na krevetu)

 

Dragan nas je pozvao prekjuče i ispričao da ga je policija privela u jutranjim časovim.

Kako tvrdi, došli su bez naloga i uz pratnju predstavnica Centra za socijalni rad Rakovica, ali i njegove bivše supruge.

Policajci su upali u stan, priča nam Dragan, zavrnuli mu ruke i odveli ga u stanicu policije bosog, pošto su mu spale papuče tokom privođenja.

U policijskoj stanici je proveo nekoliko sati.

Policjaci su, kako kaže, dugo odbijali da mu daju čašu vode iako je dijabetičar.

Nije mu bilo dozvoljeno da pozove svog advokata i sve vreme je bosim stopalama bio na hladnim pločicama, iako ima artitis.

Kada se vratio kući, sina Vladimira nije bilo. I dalje ne zna gde su ga odveli.

– U prošli petak mi je u kuću došla Dragana Cimeša, nova socijalna radnica zadužena za Vladimira iz Centra za socijalni rad i pravnica čije ime ne znam. Cimeša mi je rekla da mi se oduzima starateljstvo bez ikakvog obrazloženja. Inače, pre mesec i po dana, ona je isto dolazila i rekla mi je da je Mileva, moja bivša supruga, podnela zahtev da mi se oduzme starateljstvo da bi ona bila staratelj. Cimeša mi je rekla da su oni zazueli stav da ja budem staratelj jer svu svoju pažnju poklanjam Vladimiru – priča nam Dragan, i dodaje da mu je Cimeša tog prošlog petka rekla da će doći policija, te da će odgovarati krivično ako se budee suprostavljao policiji i njima.

Naš sagovornik kaže da je pitao policajce da li imaju nalog od suda da uđu u njegov stan, ali da su ga oni ignorisali, te da su ušli u stan nakon čega su mu dva policajca zavrnula ruke.

– Strpaše me u auto kao da sam kriminalac. U stanici milicije sam ih pitao zašto su me doveli, kažu mi da nisam ispoštovao neko rešenje od Centra za socijalni rad, koje ja nisam dobio – objašnjava nam Dragan.

On smatra da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja hoće da Vladimira vrate u Dom kako bi javnosti plasirali da je u Domu sve “divno”. Dragan dodaje da bi Dom izgubio oko 50.000-60.000 dinara ako bi Vladimir ostao kod svoje kuće.

– Vladimir je kod mene nekoliko meseci jer nisam hteo da ga vratim u Dom gde ga zlostavljaju i zanemaruju. On je moje dete, volim ga, lepo se slažemo. Lepo jede, družimo se – priča nam Dragan o svom odnosu sa sinom.

Inače, Miljević tvrdi i to da mu je posle privođenja iz stana nestalo 12.000 dinara.

Kada je zvao policiju da prijavi, rekli su mu da to dokaže.

Kada smo pisali o slučaju Dragana i Vladimir u avgustu, Dragan je primio pismo od svojih „insajdera“ iz Doma u kome piše da je hrana loša i nekalorična, da se sok i voće nikad ne služe uz obrok, da trpezarija je prljava, da se štićenici u većini slučajeva međusobno kupaju i da nisu odeveni u skladu sa vremenskim uslovima.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tada nam je rečeno da je Zaštitnik građana u funkciji Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture u junu 2019. posetio Dom u Trbunju i pohvalio profesionalnost i posvećenost zaposlenih u zaštiti korisnika. Međutim, našem listu se javio Lazar Stefanović, koji je kao stručni saradnik iz organizacije MDRI-S bio deo tima Nacionalnog mehanizma.

On nam je rekao da fizički uslovi spoljašnosti doma, iako ne dobri, nisu nagoveštavali “apokaliptične scene iza ulaznih vrata”.

Ocu oduzeli slepog i autističnog sina, ne zna gde su ga odveli 3
Dom za odrasla lica Blace-Trbunje iz 2019. godine

– Prvi utisak po ulasku u Dom je izuzetno snažan neprijatan miris mokraće i fekalija od kojih vam se zavrti u glavi. Kada se vaši senzori za miris priviknu toliko da možete da opažate oko sebe, primećujete fizičke uslove zgrade koji su 2019. bili apsolutno nedostojni ljudskog bića, a posebno jedne državne institucije kojoj je zakonska svrha da pruži zaštitu, osnovne životne uslove i dovoljno sadržaja u cilju pripreme korisnika za reintegraciju u zajednicu – ispričao je nedavno Stefanović za Danas.

Bez odgovora iz Ministarstva uutrašnjih poslova

List Danas uputio je prekjuče zvaničan mejl pres službi Ministarstva unutrašnjih poslova s pitanjima po kom osnovu je priveden Dragan Miljević i da li su policajci imali nalog za njegovo privođenje, pošto Miljević tvrdi da nisu. Pitali smo MUP i zašto Miljeviću nije dozvoljeno da pozove advokata, pošto on tvrdi da nije, ali nažalost, odgovore nismo dobili.

Iz Ministarstva za rad upućuju na druge institucije

Naša redakcija pitala je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čijem je čelu Darija Kisić Tepavčević po kom osnovu je prekjuče priveden Dragan Miljević i po kom osnovu mu je oduzet sin i gde se on sada nalazi.

Iz Ministarstva za rad nam je kratko rečeno da se obratimo Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Ministarstvu za demografiju i brigu o porodici.

Tako smo i učinili, pa nam je iz Gradskog sekreterijata rečeno da nisu upoznati sa slučajem Dragana Miljević, s obzirom da je nadležnost nad sprovođenjem porodično pravne zaštite pri Centru za socijalni rad i nadležnom Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

„Shodno zakonu naš sekretarijat nema uvid u takve slučajeve, te je neophodno da se istovetnim pitanjem obratite navedenom centru i ministarstvu“, navodi se u odgovoru koji smo dobili od Gradskog sekreterijata za socijlanu zaštitu.

Iz Ministarstva za brigu o porodici za sada nismo dobili nikakav odgovor, ali se nadamo da će nam se javiti u razumnom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari