Zrenjaninska biskupija zabranila rad nevakcinisanim sveštenicima 1Foto: M. P.

Zrenjaninska biskupija zabranila je rad nevakcinisanim sveštenicima, saznaje Danas, a ovom odlukom obavezani su ne samo sveštenici, već i đakoni, pastoralni radnici i službenici koji rade u biskupiji.

Oni su imali rok da do 15. oktobra dostave sertifikate o bar jednoj vakcinaciji ili dokaz o oporavku od kovida a rok za dostavljanje drugog sertifikata o vakcinaciji je 15. novembar. Kako se navodi u službenom glasniku „Cirkularu“ Zrenjaninske biskupije, gde je  objavljena „Uredba o COVID-19“ sa potpisom zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta, onima koji ne budu poštovali uredbu, od 1. novembra biće zabranjen rad sa ljudima i služenje svetih tajni.

-U vezi sa trenutnom situaciji sa kovidom i eksponencijalno rastućim brojem pacijenata, svesni misije crkve, nakon odluke našeg Svetog oca Franje na osnovu koje se 1. oktobra u Vatikan može ući i boraviti samo sa „zelenim kartama“, odnosno potvrdama o vakcinaciji, PCR testom ili dokazom o preležanoj bolesti, naložili smo zabranu rada sa ljudima onima koji ne budu poštovalu uredbu. Osoba je dužna napustiti zgrade parohije i radna mesta do 15. novembra a ako to ne učini dobrovoljno, tražiću zakonsko udaljavanje iz objekata biskupije – naveo je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet u svojoj odluci.

Kako se navodi u službenom glasilu rimokatoličke biskupije u Zrenjaninu,  od 1. novembra nevakcinisane osobe neće dobijati nikakvu ekonomsku podršku biskupije, a za sveštenike to će podrazumevati povlačenje intencija. Od ove uredbe izuzeti su samo sveštenici i svetovno osoblje koje od lekara imenovanog od strane biskupije dobiju potvrdu da se iz medicinskih razloga ne smeju vakcinisati protiv kovida.

Na zvaničnoj stranici Zrenjaninske, odnosno Banatske katoličke biskupije, stoji da u njoj radi 19 sveštenika na parohijama, 5 sveštenika na privremenom radu, dva stalna đakona, jedan monah, jedna pastoralna saradnica i dva penzionisana sveštenika. Određen broj civilnog osoblja je angažovan i u crkvenim ustanovama Zrenjaninske biskupije, u Ordinarijatu u Zrenjaninu, humanitarnoj organizaciji Karitas u Zrenjaninu i Domu za stara lica u Kikindi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari