Vesti

0

Šmid u Prištini: OEBS spreman da nastavi sa pružanjem podrške Vladi Kosova

Autor: KP

Izvor: Beta

Šmid u Prištini: OEBS spreman da nastavi sa pružanjem podrške Vladi Kosova

Izvor: Beta / Milan Obradović

Generalna sekretarka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Helga Marija Šmid je danas u Prištini izrazila spremnost OEBS-a da nastavi pružanje podrške i ekspertiza Vladi Kosova, u skladu sa potrebama institucija i delokrugom te organizacije.


Šmid je čestitala kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na nesmetanom odvijanju izbornog procesa i pripremi pravne infrastrukture, kao prvoj fazi procesa provere nosilaca pravosudnih funkcija i na impresivnom napretku u mnogim oblastima, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U saopštenju je navedeno da je ona posebno pohvalila posvećenost Vlade "u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja i korupcije".

Kurti i prvi potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bislijmi su upoznali Šmid sa sedmomesečnim radom Vlade kao i "sa ekonomskim rastom" i započetim reformama u pravosuđu, te istakali posvećenost razvoju dualnog obrazovanja kao preduslova za održivo ekonomskim razvoj.

Razgovarano je o regionalnoj saradnji a Kurti je ponovio posvećenost Kosova saradnji i integraciji.

Ponovio je i da ne podržava regionalne inicijative u kojima EU nije prisutna i ne učestvuje.

Kurti je rekao da  osnova "pregovaračkog procesa sa Srbijom" treba da bude "međusobno priznavanje", a da će pitanje nestalih ostati na prvom mestu.

Bisljimi je, govoreći o dijalogu i rezultatima koji se očekuju, "istakao posvećenost Kosova postizanju međusobnog priznanja" , te da je "ocenio neprihvatljivim provokacije koje vrši Srbija".

Sastanku je prisustvovao i šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majkl Devenport.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR