Kros u duelu sa Runijem (©Reuters)
Kros u duelu sa Runijem (©Reuters)

I onda sam Krosov ugovor s Mančesterom stavio u kancelarijski sef...

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.10.21. | 14:41

Još jedna od sočnih priča iz knjige čuvenog nemačkog agenta Folkera Štruta...

Knjiga najuticajnijeg nemačkog fudbalskog agenta Folkera Štruta "Moji potezi" još nije ugledala svetlost dana, a već naveliko podiže prašinu. Bild je izdvojio neke sočne priče i plasirao ih na svojim stranicama. One o transferima Julijana Negslamna i Marija Gecea imali ste priliku da čitate na našem portalu. Sada je tu i treća, internacionalna, i tiče se ugovorenog transfera Tonija Krosa u Mančester Junajted.

Štrut je do detalja opisao kako su tekli pregovori s Bajernom oko novog ugovora, odnosno kako je došlo do toga da jedan od najboljih vezista poslednjih godina završi u Real Madridu...

Izabrane vesti

"Moj prijatelj Miki, kao i mnogi drugi ljudi, želeo je da zna kako izgledaju pregovori s Ulijem Henesom. Rekao sam su: Nemam pojma, Miki. Pitao me je: Kako to misliš? Prosto. Nikada nisam pregovarao sa Ulijenm Henesom. Verovatno zato što nikada nije imao operativnu ulogu u klubu. U svakom slučaju, moj kontakt u Bajernu bio je Karl Hajnc Rumenige. Sa njim sam razgovarao o svemu", počeo je Štrut odeljak posvećen Toniju Krosu.

"U septembru 2013. godine sedeo sam Rumenigeom u njegovoj kancelariji u Zebener štrase. Ugovor Tonija Krosa isticao je za 20 meseci. Bajern je želeo da produži saradnju, a ni Toni nije imao ništa naročito protiv. Nažalost, imali smo potpuno različite poglede na to koliku platu Toni zaslužuje. Bajern je nudio 6.000.000 evra bruto. Kao da su zaboravili da znam koliko plaćaju Marija Gecea... Tražio sam 10.000.000. Nije bilo povišenih tonova, niko nije bio uvređen. Objektivno gledano, i Rumenige i ja verovali smo da ovaj drugi nema pojma o Toniju Krosu. U redu, želim vam prijatan dan, pozdravio sam se sa njim i odleteo nazad u Keln. Mislim da je taj prvi sastanak trajao svega 30 minuta".

Pojasnio je Štrut potom kako se i Pep Gvardiola borio da zadrži Krosa u Minhenu...

"Kada je čuo da su se pregovori otegli pozvao ga je na sastanak i kazao mu: Toni, trebaš mi ovde. Računam na tebe. Pretpostavljam da je Gvardiola govorio i Rumenigeu koliko je Kros zapravo nephodan za njegovu filozofiju. Međutim od pomaka ni traga kada sam došao na drugi sastanak u Minhen. Bio je novembar 2013".

"Šest miliona evra je poštena plata za Tonijev status", ostao je pri svom Rumenige.

"Ja ne mislim tako", odgovorio sam mu.

"Znam šta vi mislite", kazao mi je.

"Toni je jednako važan Gvardioli kao Lam, Roben ili Riberi. Iz tog razloga on treba da pripada njihovoj platnoj kategroji".

"Nije vredelo. Reako bi da ovoga puta razgovor nije trajao duže od 29 minuta. Treći put sam pokušao da ubedim Rumenigea u januaru 2014. godine. Kazao mi je ovako: Evo, želimo da izrazimo zahvalnost i poštovcanje Toniju, spremni smo da podignemo ponudu. Daćemo 6.500.000 evra bruto".

"Ali gosopdine Rumenige, to je i dalje veoma daleko od onoga što potražujemo"...

"Nisam nosio štopericu sa sobom, ali mislim da sam treći put iz njegove kancelarije izašao za manje od 28 minuta".

"E, a sada o trenutku kada se Uli Henes na svoj način uključio u pregovore... Bio je 2. februar 2014. Posle pobede od 5:0 protiv Ajntrahta iz Frankfurta, Toni je bio na putu ka svlačionici. Prišao mu je Henes, crven, sav zajapuren. Samo je dreknuo bez ikakvog uvoda: Idi pronađi togsvog agenta i poruči mu da ovde nikada nećeš imati 10.000.000!

"Ne moram da ga tražim, odgovorio mu je Toni. "Mi smo istog mišljenja".

"Tog dana je Toni Kros shvatio da naredne sezone neće igrati za Bajern. Odmah sam kontaktirao sve velike klubove u Evropi, objavio sam da je Toni na tržištu. Imao sam osećaj da mi u početku niko nije verovao. Nisu verovali da će Bajern da ga pusti. Pa on je savršen čovek za Gvardiolin fudbal?! Ali u nekom trenutku su shvatili da je istina. U aprilu 2014. Mančester Junajted mi je poslao ugovor spreman za potpisivanje. Klubovi su se već bili dogovorili... Poslao sam generalnom direktoru Edu Vudvordu paket tradicionalnih kolačića iz najbolje poslastičlarnice u Kelnu. U Mančesteru su znali šta da učine da bi se igrač osetio vrednim. Devid Mojes lično je posetio Tonija. Bili su to jasni signali ljubavi. Toni je lako prostao"...

"Stavio sam svoj primerak Junajtedovog ugovora u kancelarijski sef. Tu se nalazi i danas. Bez Tonijevog potpisa je. Dana 22. aprila 2014. Dejvid Mojes dobio je otkaz. Morao sam da počnem sve ispočetka, da tražim novi klub".

"Kros je na leto 2014. prešao u Real Madrid".


tagovi

Toni KrosTransferi

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara