Ekonomija

0

Brnabić: U dogovoru sa MMF u 2022. smanjujemo deficit na tri odsto

Autor: KP

Izvor: Beta

Brnabić: U dogovoru sa MMF u 2022. smanjujemo deficit na tri odsto

Izvor: Novi magazin / SA

Vlada Srbije u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) planira da 2022. godine smanji budžetski deficit koji je uglavnom bio posledica troškova za ublažavanje posedica pandemije korona virusau, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

"Borba protiv korona virusa je jako skupa, ne samo kao podrška zdravstvenim radnicima, već i kroz izgradnju novih bolnica i nabavku medicinske opreme i testova. Mi danas radimo i preko 26.000 testova, to treba država da plati svaki dan, a tu je i kupovina vakcina i lekova, direktna podrška privredi i građanima, što je sada već prešlo devet milijardi evra. Tako je deficit povećan", rekla je Brnabić novinarima u Kragujevcu

Kazala je da je u saradnji sa MMF-om planirano da bude dogodine smanjen deficit budžeta na "tri ili četiri odsto, bliže tri odsto".

"Zbog toga smo sada, između ostalog, radili rebalans budžeta za 2021. godinu, kako bi do kraja godine platili sve što možemo, zbog boljih rezultata i jačeg rasta BDP-a. Tako ćemo sledeće  godine polako da dodatno smanjujemo deficit i da javno dug držimo spod 60 odsto BDP", rekla je premijerka.

Dodala je da postoje neki dobri projekti čija realizacija može da počne i pre kraja godine, pre svega u oblasti infrastrukture i putne infrastrukture.

"Ono što je sigurno i za naše građane najvažnije je garantovano povećanje i plata i penija od 1. januara 2022. godine zbog tako dobrih rezultata u budžetu i pametnih investicija", kazala je Brnabić i istakla da će ovogodišnji rast BDP umesto planiranih šest odsto biti veći od sedam odsto, kao i da će budetski deficit biti manji od planiranog.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR