PREMIJER LUKSEMBURGA OPTUŽEN ZA PLAGIJAT DOKTORSKE DISERTACIJE: Trebalo je drugačije da postupim
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

copy/paste

PREMIJER LUKSEMBURGA OPTUŽEN ZA PLAGIJAT DOKTORSKE DISERTACIJE: Trebalo je drugačije da postupim

Planeta -

Premijer Luksemburga Gzavije Betel (48), optužen je da je plagirao doktorsku disertaciju koju je branio pre 20 godina na Univerzitetu Nansi.Nancy

Ubrzo pošto su lokalni mediji objavili ovu vest, oglasio se premijer i priznao da je "trebalo drugačije da postupi".

Prema pisanju portala Reporter.lu, koji je objavio rezultate svoje istrage, "više od tri četvrtine rada obranjenog 1999. godine, premijer je plagirao i u svojoj doktorskoj disertaciji obranjenoj na Univerzitetu u Nansiju intenzivno koristio copy/paste".

"Pre više od 20 godina napisao sam svoju disertaciju u sklopu postdiplomskih studija. Rad su ocenili i priznali stručnjaci sa Univerziteta Nansi. Koliko se sećam, tada sam ovo delo pisao mirne savesti. Sa današnjeg stajališta shvatam da se moglo..., da, možda je trebalo učiniti drugačije. Sa punim poverenjem očekujem od stručnjaka Univerziteta da procene ispunjava li rad kriterijume vremena u kojem je pisan. U suprotnom ću, naravno, prihvatiti odluku Univerziteta", rekao je Betel.

Luksemburški mediji otišli su korak dalje, tvrdeći da 96 posto rada na 56 stranica pod nazivom "Prema mogućoj reformi načina glasanja na izborima za Evropski parlament?" sadrži delove za koje Betel ne navodi izvore.

U susednoj Nemačkoj u poslednjih nekoliko godina ostavke, zbog optužbi za plagijat podnelo je nekoliko ministara. Među njima je i bivša ministarka za porodicu Franciska Gifaj koja je ostavku podnela prošle godine.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track