Šta sve trudnice mogu da urade u trećem trimestru trudnoće? 1Foto: Pexels

Treći trimestar trudnoće za mnoge buduće roditelje označava period velikih priprema za dolazak bebe.

U trećem trimestru imaćete više pregleda i to je ujedno i period kada je važnije nego ikada da trudnica pazi na svoje zdravlje.

Takođe, to je vreme kada se počne ozbiljno razmišljati o tome šta se može očekivati tokom porođaja.

Ako možete, iskoristite ovih poslednjih par meseci da se pripremite za bebu i ne zaboravite da još malo uživate u vremenu koje imate samo za sebe. U nastavku pročitajte koje su to pripreme koje bi trebalo da obavite u 3. trimestru.

28 – 32. nedelje trudnoće – psihofizičke pripreme za porođaj

Odaberite porodilište. Na početku trećeg trimestra, a najkasnije do 32. nedelje trudnoće, trebalo bi da se odluči gde će se beba roditi. Preporuka je da se budući roditelji detaljno raspitaju o sistemu rada u različitim bolnicama, da razmisle da li su više za baby friendly ili za neku drugu opciju i u skladu sa time da odaberu bolnicu gde će se javiti kada krene porođaj.

Psihofizičke pripreme za porođaj. Takođe, od 7. meseca, ginekolog može uputiti na psihofizičke pripreme za trudnice. Ukoliko u vašem domu zdravlja nemate tu opciju, raspitajte se da li u vašem kraju postoji nešto slično jer su ove pripreme odličan način da saznate šta možete da očekujete tokom porođaja, kao i da naučite korisne stvari o nezi bebe, dojenju i slično.

33 – 36. nedelja trudnoće – napravite plan za prve dane sa bebom

Pronađite člana porodice ili prijatelja koji može brinuti o vašim kućnim ljubimcima ili odrugoj deci. Ukoliko već imate decu, već sada vam može biti teško da ih ispratite u svim aktivnostima. Zbog toga prihvatite bilo koju vrstu pomoći koja vam se nudi.
Pripremite sve za porođaj. Imajte torbu za noć spakovanu i spremnu sa stvarima za vas i vašu bebu. Isplanirajte rutu i način prevoza do bolnice. Postavite auto sedište za bebu u vozilo.

Otvorite porodiljsko bolovanje. Porodiljsko bolovanje trebalo bi da se otvori najkasnije 28 dana pred termin porođaja. Međutim, kako navodi knjigovodstvena agencija Novi Beograd, ono se može otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to onda znači da ćete imati manje vremena sa bebom, jer porodiljsko bolovanje rteje tačno 365 dana i računa se od dana otvaranja.

Pripremite sve kod kuće za bebu. Nabavite zalihe opreme za bebu, poput pelena, maramica i odeće za bebe u različitim veličinama. Ukoliko uzimate bilo kakvu polovnu opremu za bebu, poput kreveca ili kolica, uverite se da su ispravni i bezbedni za bebu.

od 37. nedelje – pripremite krevetac, opeglajte posteljinu i nemojte biti nestrpljivi

Sada je vreme da raspakujete stvari za bebu koje ste do sada nabavili. Operite ih u mašini i ispeglajte. Pripremite krevetac za svoju bebu i još jednom proverite da li je bezbedan. Neka vam posteljina koju koristite za krevetac bude od prirodnih materijala koji neće smetati osetljivoj bebinoj koži.

Nemojte biti nestrpljivi. Sa svakim novim danom u vašem stomaku, vaša beba postaje jača i zdravija i zato nemojte požurivati porođaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari