Vesti

0

Mihajlović: Odluka o Jadru posle studije o uticaju na životnu sredinu i referenduma

Autor: KP

Izvor: Beta

Mihajlović: Odluka o Jadru posle studije o uticaju na životnu sredinu i referenduma

Izvor: Beta, Ministarstvo rudarstva i energetike / Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država nikakvu odluku o realizaciji projekta "Jadar" koji sprovodi kompanija Rio Tinto u okolini Loznice neće doneti dok se ne završe sve studije o uticaju na životnu sredinu.


Mihajlović je rekla da će otvaranje rudnika litijuma zavisiti od volje građana  na referendumu, kao i da se pitanje zaštite životne sredine zloupotrebljava u političke svrhe, saopštio je njen kabinet.

"Najpre da vidimo ko govori o tome i ko objašnjava građankama i građanima Srbije da će doći do otvaranja rudnika, iako ne postoji nijedan ugovor, iako nema nikakve odluke. Vlada je jasno rekla da nema odluke o tome da li će se vaditi jadarit i otvarati rudnik dok se ne završe studije o uticaju na životnu sredinu i sprovedenog referenduma. Oni koji o tome danas govore jesu lažni zaštitnici životne sredine, političari koji žele da se dokopaju funkcija", navela je Mihajlović.

Pojasnila je da se to odnosi "na Dveri i na Zavetnike i na Ćutu i na sve one koji uzbunjuju narod, pre svega stanovnike Mačve, zato što ne postoji nijedna odluka, niti će Vlada da krije tako veliku stvar koja se tiče istraživanja i eksploatacije litijuma, odnosno jadarita".

Mihajlović je istakla da je Srbija bogata kritičnim mineralima koji su ključni za budućnost celog svega, kao i da će sve informacije o jadaritu biti, kao i do sada, javno dostupne.

"Srbija je bogata litijumom, antimonom, bakrom, zlatom, to su kritični minerali za budućnost celog sveta. Ako možemo da to eksploatišemo zdravo i u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, i ako se građani slože, mi ćemo to raditi. Ako to nije moguće, ako studija pokaže da će to dovesti do problema u životnoj sredini, onda nećemo raditi", kazala je ministarka.

Ocenila je da dešavanja vezana za projekat "Jadar" liče na period od pre 140 godina, "na trenutak kada je Milan Obrenović pokrenuo proces izgradnje pruge Beograd-Niš, kada su postojali najveće oportuniste tog doba, radikali Nikole Pašića, koji su govorili da će voz voziti đavo, da će to biti antisrpska crna zmija i najgore od svega da svako ko prođđ tom prugom ili živi pored neće moći da dobije decu".

"To jako liči na ovo što sad slušamo o 'Jadru', da će biti potop, da će nestati Mačvanski okrug, da će Drina da presuši, da od Jadra neće biti ništa, da će svi biti bolesni. To su stvari koje nemaju veze s istinom. Ipak, pamti se samo ono što je izgrađeno, a ne i oni koji su bili protiv toga, šireći neistine i zablude kojima se uzbunjuje javnost. Država će biti, kao i do sada, otvorena, daćemo sve informacije, a sve drugo je politikanstvo", poručila je Mihajlović.

 

Mihajlović: Za sve odluke o projektu Jadar najvažnija zaštita životne sredine

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović predsedavala je danas sednicom Radne grupe za implementaciju projekta ekspolatacije litijuma iz okoline Loznice "Jadar" i ponovila da je najvažniji uslov za realizaciju projekta zaštita životne sredine.

Na sednici je istaknuto i da je Vlada Srbije svesna značaja ovog projekta za sve građane i da će sve informacije u vezi sa njim u svakom trenutku biti dostupne javnosti.

"Jedan od najvažnijih uslova kada je reč o projektu 'Jadar' je zaštita životne sredine. To smo rekli i na samom početku, to govorimo i dalje, bez obzira na svakodnevne napade na ovaj projekat i neistine koje se pojavljuju u javnosti. Stav Ministarstva, odnosno Vlade, jeste da je realizacija ovog projekta moguća samo ukoliko su ispunjeni svi uslovi i standardi u oblasti zaštite životne sredine", rekla je Mihalović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla i da je projekat "Jadar" i ekonomski veoma važan za Srbiju.

"To je potencijalno jedan od najuspešnijih razvojnih projekata ne samo za rudarstvo, već za celokupnu privredu Srbije, jer mi želimo kompletan lanac proizvodnje, želimo i fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila. Jadarit je jedinstven u svetu, on u sebi sadrži litijum, jedan od kritičnih minerala na globalnom nivou i koji je ključan u borbi sa klimatskim promenama", kazala je Mihajlović.

Na sastanku je rečeno da je završen javni uvid u obim i sadržaj studije o proceni uticaja eksploatacije na životnu sredinu koji je sproveden na 17 punktova, a sva pristigla mišljenja Ministarstvo zaštite životne sredine je razmotrilo.

Takođe je naglašeno da davanje odobrenja za eksploataciono polje, koje je uslovljeno dobijanjem rešenja o obimu i sadržaju uticaja studije na životnu sredinu, nije isto što i dodela prava za eksploataciju.

Iz kompanije "Rio Sava eksplorejšen", koja želi da eksplatiše litijum, navedeno je da ta kompanija na globalnom nivou razvija idejna rešenja o tretiranju otpada i korišćenju otpada i u druge svrhe, kao i tehnologije koje će otpad svrstati u kategoriju koja nije opasna, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR