Privreda

Microsoft ostvario neto dobit od preko 20 milijardi dolara

Microsoft ostvario neto dobit od preko 20 milijardi dolara
Foto: Pixabay/Tawanda Razika | Microsoft ostvario neto dobit od preko 20 milijardi dolara

NJUJORK - Američki tehnološki div Microsoft je prvi put ikada ostvario kvartalnu dobit od preko 20 milijardi dolara, pri čemu su prihodi kompanije porasli za 22 odsto, nadmašivši očekivanja analitičara.

Neto profit Microsfota u kvartalu jul-septembar, odnosno u prvom tromjesečju kompanijske fiskalne godine, iznosi 20,5 milijardi dolara, što je za 4,0 milijarde dolara iznad rekordne dobiti zabilježene u prethodnom periodu, izvještava Marketvoč.

Prilagođena zarada po akciji iznosi 2,27 dolara, dok su analitičari koje anketirala kompanija za prikupljanje i obradu finansijskih podataka, Refinitiv, predviđali da će iznositi 2,07 dolara po akciji.

Microsoft je u izvještaju napomenuo da je oko 3,3 milijarde dolara njegovog profita rezultat jednokratnog priliva po osnovu olakšica za porez na dohodak koji je stečen transferom nematerijalnih proizvoda, ali je dodao da bi zarada i bez te pogodnosti bila 2,27 dolara po akciji.

Ukupni prihodi kompanije su porasli za skoro 22 odsto, sa prošlogodišnjih 37,15 milijardi na 45,32 milijarde dolara u posmatranom tromjesečju, Analitičari su prognozrali da će iznositi 43,97 milijardi dolara.

To je najveća stopa rasta prihoda od 2018. U prethodnom kvartalu, prihodi su zabilježili porast od 21 odsto.

Akcije kompanije su ojačale za više od 1,0 odsto na trgovanju poslije radnog vremena Vol Strita. Prethodno su na zatvaranju dnevnog trgovanja zaključene u plusu od 0,6 odsto, na 310,11 dolara, što je blizu rekorda od 310,76 dolara koji je zabilježen prošle nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije