Rekord; više od 20 milijardi

Američki tehnološki div Majkrosoft je prvi put ikada ostvario kvartalnu dobit od preko 20 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.10.2021.

12:09

Rekord; više od 20 milijardi
Foto: EPA, JASON SZENES

Pri tome su prihodi kompanije porasli za 22 posto, nadmašivši očekivanja analitičara.

Neto profit Majkrosofta u kvartalu jul-septembar, odnosno u prvom tromesečju kompanijske fiskalne godine, iznosi 20,5 milijardi dolara, što je za 4,0 milijarde dolara iznad rekordne dobiti zabeležene u prethodnom periodu, izveštava Marketvoč.

Prilagođena zarada po akciji iznosi 2,27 dolara, dok su analitičari koje anketirala kompanija za prikupljanje i obradu finansijskih podataka, Refinitiv, predviđali da će iznositi 2,07 dolara po akciji.

Majkrosoft je u izveštaju napomenuo da je oko 3,3 milijarde dolara njegovog profita rezultat jednokratnog priliva po osnovu olakšica za porez na dohodak koji je stečen transferom nematerijalnih proizvoda, ali je dodao da bi zarada i bez te pogodnosti bila 2,27 dolara po akciji.

Investitori u transu: Tesla zbog ogromne narudžbine premašila bilion dolara vrednosti

Ukupni prihodi kompanije su porasli za skoro 22 odsto, sa prošlogodišnjih 37,15 milijardi na 45,32 milijarde dolara u posmatranom tromesečju, Analitičari su prognozrali da će iznositi 43,97 milijardi dolara.

To je najveća stopa rasta prihoda od 2018. U prethodnom kvartalu, prihodi su zabeležili porast od 21 posto.

Akcije kompanije su ojačale za više od 1,0 posto na trgovanju posle radnog vremena Vol Strita. Prethodno su na zatvaranju dnevnog trgovanja zaključene u plusu od 0,6 posto, na 310,11 dolara, što je blizu rekorda od 310,76 dolara koji je zabeležen prošle nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: