Dostupni linkovi

Vulin za krivičnu odgovornost antivaksera koji protestuju ispred stanova epidemiologa


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da policija ozbiljno shvata proteste antivaksera ispred stanova članova Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv pandemije COVID-a 19 Predraga Kona i Branislava Tiodorovića i da će, ukoliko se ponove, tražiti da krivično odgovaraju.

Vulin je za televiziju Hepi 27. oktobra rekao da po njemu, u tim protestima antivaksera ima elemenata i za krivičnu odgovornost, te dodao da o tome odlučuje tužilaštvo.

"Neće se više ponoviti [protesti ispred stanova epidemiologa], to shvatamo veoma ozbiljno", rekao je Vulin.

Grupa desničara koji se protive uvođenju COVID propusnica protestovala je 25. oktobra uveče u Beogradu, a tokom šetnje su se zaustavili ispred zgrade u kojoj živi član Kriznog štaba Predrag Kon, gde su tražili njegovo hapšenje i uzvikivali uvrede na njegov račun.

Okupljanje desničara i antivaksera organizovano je ranije i na jugoistoku Srbije u Nišu, ispred zgrade drugog člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića.

Kon: Oni što protestuju su se svrstali uz virus

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je povodom protesta ispred njegovog stana da se ne plaši, ali da takvi "performansi" mogu da podstaknu nasilnike da sebe vide kao "moguće heroje" i da ga napadnu "bilo gde - gde im padne napamet".

Kon je za televiziju Prva izjavio i da je u trenutnoj epidemiološkoj situaciji "zločinac virus", a da je najveći problem u tome što su se oni koji protestuju protiv vakcinacije i uvođenja COVID propusnica "svrstali uz virus".

"COVID propusnice su zaštita zdravlja, da se obezbedi da se spreči prenošenje virusa. Zločinac je virus, najveći problem je što su se oni svrstali uz virus, brane virus time što sprečavaju vakcinaciju", rekao je Kon.

Grupa ljudi koja je uzvikivala uvredljive parole ispred stana epidemiologa Predraga Kona okupila se i 26. oktobra uveče na protestu ispred Skupštine Srbije.

COVID propusnice su od 23. oktobra neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

Validna COVID propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci.

Doneta je odluka i da će COVID propusnica biti validna i ako građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Napad na ekipu Hitne pomoći

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je povodom incidenta u kojem je 27. oktobra ujutru u Beogradu napadnuta ekipa Hitne pomoći da će država preduzeti sve da se svaki sličan slučaj maksimalno sankcioniše, kako do njih više ne bi dolazilo.

"Krajnje je vreme da se odlučimo da li hoćemo da nas leče profesionalci, lekari ili da verujemo društvenim mrežama i lažima koje se plasiraju", rekao je Lonačar za novosti.onlajn.

Doktorka Ivana Stefanović rekla je za Radio televiziju Srbije da je do incidenta došlo kada je tehničar Hitne pomoći zamolio pacijenta da stavi masku jer je kašljao.

"On je rekao da ne veruje u maske i ne veruje u mere. Izvadio je nož i pošao da ga ubode. Sve se dobro završilo, pozvali smo policiju koja je intervenisala", navela je Stefanovićeva.

Incident je osudio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U Srbiji su 26. oktobra od posledica infekcije virusom korona preminule još 63 osobe, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 9.634.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG