1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Zdravlje

Buduća koalicija hoće kraj vanrednog epidemiološkog stanja

27. oktobar 2021.

Tri stranke koje pregovaraju o novoj nemačkoj Vladi izgleda nameravaju da ne produže vanrednu situaciju zbog epidemije. Ideja je da se opet parlamenti više pitaju.

https://p.dw.com/p/42EB5
Foto: Ying Tang/NurPhoto/picture alliance

Nemačke Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali su, prema medijskim izveštajima, saglasni da vanredna situacija proglašena zbog korone treba da se okonča. Te tri partije ove srede (27. oktobar) inače počinju detaljne pregovore o novoj Vladi, sa idejom da u prvoj sedmici decembra izglasaju Olafa Šolca za kancelara.

Prema medijskim izveštajima, već u sredu neki od vodećih funkcionera tri stranke razgovaraće o prekidu „epidemiološkog stanja od nacionalnog značaja“, te razmotriti kako da se saveznim pokrajinama i dalje omogući da primenjuju pravilo 3G sa kojim u većinu objekata smeju da uđu samo vakcinisani, testirani i oni koji su preležali koronu, ili pak pravilo 2G gde se ni test ne važi.

-pročitajte još: Ministar zdravlja za ukidanje vanredne epidemiološke situacije

Kako kaže šef poslaničke grupe SPD Rolf Micenih, budući koalicioni partneri bi da promene Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, tako da vanredna epidemiološka situacija više nije potrebna za neke mere.

Čef poslaničke grupe SPD Rolf Micenih
Čef poslaničke grupe SPD Rolf MicenihFoto: Michael Kappeler/dpa/picture alliance

Prema pisanju nekih medija, uvelo bi se prelazno pravilo do kraja marta iduće godine. Agencija AFP prenosi da će pokrajinama biti omogućeno da i van vanredne situacije propišu obavezno nošenje maske, držanje odstojanja, 2G ili 3G pravila, prikupljanje kontakata od mušterija ili gostiju ugostiteljskih objekata te održavanje nastave pod određenim uslovima.

AFP prenosi da tri stranke planiraju da na iduću godinu produže pravilo prema kojem roditelji imaju pravo na po trideset dana plaćenog bolovanja zbog brige o bolesnoj deci (šezdeset dana za samohrane roditelje), umesto ranijih deset dana.

-pročitajte još: Stvarni četvrti talas je počeo i sve više ubrzava

Godinu i po dana vanredne situacije

„Vanredno stanje ne sme da preraste u redovno stanje. Moramo da uspostavimo novu normalnost, i to što pre je moguće“, rekao je Folker Vising, generalni sekretar Liberala. „Ponovo mora da odlučuje nemački Bundestag, a ne samo Savezna vlada sa širokim ovlašćenjima.“

Folker Vising (FDP): Vanredno stanje ne sme da preraste u redovno stanje
Folker Vising (FDP): Vanredno stanje ne sme da preraste u redovno stanjeFoto: Annegret Hilse/REUTERS

Stanje epidemije je prvi put u parlamentu proglašeno u martu prošle godine, i od tada više puta produžavano. Ono omogućava saveznoj i pokrajinskim vladama da donose obuhvatne mere bez konsultovanja parlamenta.

To stanje ističe 24. novembra i, po svemu sudeći, neće biti produženo. Iako SPD, Zeleni i Liberali još nisu stavili paraf na koalicioni ugovor, novi saziv parlamenta je već konstituisan, a u njemu ove tri stranke imaju komotnu većinu.

nr (ts, afp, rnd)

„Preživeli smo tri, preživećemo i četvrti talas“

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu