27. oktobar  2021. 02.15  →  21.36 | Izvor: Tanjug, FoNet, RTV

Vang Ji stigao u posetu Srbiji - sastanci sa Brnabić i Dačićem

BEOGRAD -

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji stigao je danas u Beograd gde se sastao sa premijerkom Anom Brnabić.

Gosta iz Kine na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao je prethodno šef srpske diplomatije Nikola Selaković. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa kineskim zvaničnikom sutra u Palati Srbija.

Premijerka Brnabić zahvalila je na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji – stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji. To je, dodala je Brnabić, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Predsednica vlade je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.

Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, dodala je predsednica Vlade Srbije.

Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika, rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.

Državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Kine Vang Ji zahvalio je na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Kina je, dodao je on, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

Vang Ji je rekao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

Dačić: Dobri odnosi sa Kinom

Odnosi između Srbije i Kine su tradicionalno dobri i uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli su potpuno novi nivo, zaključeno je na današnjem sastanku predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Kine Van Jia.

Dačić je izrazio veliku zahvalnost Kini na pomoći koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom i istakao da je nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva naše dve zemlje.

Ji je rekao da njegova poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje, a zahvalio je Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa Srbije i Kine, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Dačić se zahvalio i na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a istakao je zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i za unapređenje saradnje u različitim oblastima.

Kada je u pitanju rad parlamenata, Dačić i Ji su konstatovali da bilateralni parlamentarni odnosi danas dobijaju novi zamah kroz sveobuhvatno strateško partnerstvo i istakli da se saradnja poslanika realizuje veoma uspešno kroz saradnju Grupa prijateljstva i kroz rad Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa.

Bilateralni sastanak ministra Nikole Selakovića i ministra Vang Jia biće održan u četvrtak, 28. oktobra, u 9 časova, u Palati Srbija.

Pre sastanka, u prisustvu dvojice ministara, biće potpisan Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Šef kineske diplomatije će od 27. do 29. oktobra posetiti Grčku, Srbiju, Albaniju i Italiju.