Vjosa Osmani optužila Rusiju; "pokušaj da se uništi sve američko i evropsko"

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla je da je nedavna akcija na severu KiM zapravo pokušaj Rusije da uništi sve američko i evropsko u regionu.

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2021.

23:32

Vjosa Osmani optužila Rusiju;
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Osmani je poručila je da "situaciju koju je Srbija stvorila na severu Kosova prilikom nedavne akcije kosovske policije treba posmatrati kao pokušaj Rusije da uništi sve američko i evropsko što je postignuto u regionu", prenosi Reporteri.

Osmani je istakla da se to mora sagledati u široj slici, nego što je samo pitanje dijaloga između Kosova i Srbije. "Evo ruskog pokušaja da uništi sve američko i evropsko što je postignuto na našim prostorima. Ovo je veliki sukob i Kosovo je mesto gde se najviše sukobljava na celom evropskom kontinentu, sukobljavaju se ruski interesi sa interesima organizacija kao što su NATO, EU i SAD. Rusija je zainteresovana da se bori ne samo protiv nas, već i protiv svih američkih i evropskih interesa u našem regionu, kroz napade na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", rekla je Osmani. Ona se ponovo osvrnula na izjavu evropskog ministra spoljnih poslova Borelja koji je akciju kosovske policije na severu nazvao „jednostranom, nekoordinisanom i neprihvatljivom akcijom“, smatrajući da je ona bila pristrasna i da nije zasnovana na istinitim informacijama. "Takav visoki zvaničnik EU treba da bude obavešten i da ne dozvoli da neko od drugih zvaničnika želi da ga dezinformiše o istini. Tog dana bilo je vrlo lako proveriti istinu sa terena. Kada se od vas traži da budete posrednik u odnosima kao što je dijalog između Kosova i Srbije, najmanje što se može zahtevati je nezavisnost ili nedostatak pristrasnosti u odnosu na jednu ili drugu stranu. Ipak, ovde smo videli pristrasnost za koju se nadam da se neće ponoviti, jer je u suprotnosti sa bilo kojim zahtevom koji je EU postavljala dve decenije, odnosno stalno su tražili od nas da se borimo protiv kriminala i korupcije, posebno na severu", zaključila je kosovska predsednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: