');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Marini Abramović zlatna medalja za zasluge povodom 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić najavio je da će sutra na prijemu u čast konceptualne umetnice Marine Abramović i obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD, uručiti priznatoj srpskoj umetnici zlatnu medalju za zasluge.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Marina Abramović otvaranje izložbe u Beogradu Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
Marina Abramović otvaranje izložbe u Beogradu

- Velikoj Marini Abramović svečano ću, kao izaslanik predsednika Republike, uručiti zlatnu medalju za zasluge. Ovo odlikovanje jeste zahvalnost Srbije našoj svetski poznatoj umetnici za predstavljanje naše zemlje, kao i za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti kulture, a posebno u umetnosti performansa - naglasio je Đurić.

Pročitajte još

Pored prisustva visokih zvanica iz američke administracije, posebnu čast za Srbiju predstavljaće i prikazivanje promotivnog video spota povodom diplomatskog jubileja dve zemlje, koji će tokom celog dana biti emitovan u srcu Menhetna, na čuvenim velikim video ekranima na Tajms skveru, dodao je on.

Marko Đurić
Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Marko Đurić

To će biti najznačajniji događaj za Srbiju ove nedelje, koju je Đurić započeo nizom sastanaka sa članovima Predstavničkog doma u Kongresu SAD, navodi se u saopštenju Ambasade.

- Pred nama je izuzetno važna radna nedelja, kako u Vašingtonu, tako i u Njujorku. Samo tokom jučerašnjeg i današnjeg dana razgovarao sam sa čak četiri kongresmena koji su zaduženi za naš region u Spoljnopolitičkom odboru, a do kraja sedmice me očekuje još ovakvih sastanaka na Kapitolu. Kada želite da na valjan način predstavite stavove svoje zemlje, neophodno je da održavate intenzivan i redovan dijalog sa svim predstavnicima Kongresa, te zato moji sagovornici jednako dolaze i iz redova Demokratske i iz Republikanske stranke - rekao je Đurić.