Linkovi

Vaseljenski patrijarh hvali Bajdena posle sastanka


Vaseljenski partrijar Vartolomej I, u centru, uz duhovne lidere pravoslavnih hrišćana sveta, govori tokom sasatanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, u Stejt departmentu u Vašingtonu, 25. oktobra 2021.
Vaseljenski partrijar Vartolomej I, u centru, uz duhovne lidere pravoslavnih hrišćana sveta, govori tokom sasatanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, u Stejt departmentu u Vašingtonu, 25. oktobra 2021.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa istočnih pravoslavnih hrišćana, nastavio je u ponedeljak posetu Sjedinjenim Državama posle noći provedene u bolnici i sastao se sa predsednikom Džoom Bajdenom. Prethodno se susreo sa ambasadorom Turske u SAD i državnim sekretarom SAD Entojiem Blinkenom.

On je kasnije u ponedeljak u Beloj kući rekao da je izuzetno zadovoljan svojom posetom, hvaleći Bajdena kao "čoveka od vere i čoveka od vizije".

„Ne možemo da dozvolimo da se bilo kakve kratkovide političke agende mešaju u naše odnose, koji su kroz i u Hristu Isusu, Gospodu i Spasitelju sveta", rekao je.

Iako se očekivalo da će Vartolomejeva poseta skrenuti pažnju na nevolje male pravoslavne hrišćanske manjine u njegovoj domovini Turskoj, on je zauzeo diplomatski ton na ranijem sastanku za doručak koji je organizovao turski ambasador Hasan Murat Merdžan, navodi se u napomenama koje je objavila Grčka pravoslavna nadbiskupija Amerike.

Vartolomej je rekao da je njegova misija kao patrijarha "čisto duhovna i pokazuje kako Turska može biti ne samo inkluzivno društvo, već i graditelj mostova između Istoka i Zapada". On je ambasadorovu dobrodošlicu nazvao primerom međusobnog "dijaloga i poštovanja".

Primedbe se ne odnose na tekuće bolne tačke kao što je zatvaranje pravoslavne bogoslovije na turskom ostrvu Halki od strane turske vlade pre 50 godina.

Blinken je, međutim, "ponovo potvrdio da ponovno otvaranje Halki Bogoslovije ostaje stalni prioritet", stoji u sažecima njihovog sastanka prema portparolu Stejt departmenta Nedu Prajsu.

"Razgovarali su o posvećenost SAD podršci verskim slobodama širom sveta i mogućnosti za rad sa pravoslavnom zajednicom širom sveta na pitanjima od zajedničkog interesa, kao i sa verskim manjinama u Turskoj i regionu“, rekao je Prajs.

Blinken je takođe pohvalio "izvanredno vođstvo" koje je Vartolomej, ponekad poznat kao "zeleni patrijarh", pokazao u pozivanju na rešenja za klimatsku krizu.

Vartolomej je u ponedeljak takođe rekao da će se pridružiti papi Franji i vođama drugih velikih religija širom sveta da pozovu globalnu zajednicu da olakša vakcinaciju protiv Kovida 19 za svet, posebno za siromašne zemlje.

Bartolomej, 81, pušten je iz bolnice u Vašingtonu u ponedeljak ujutro nakon što je prenoćio u njoj na početku svoje 12-odnevne posete SAD. On je dovezen u Univerzitetsku bolnicu Džordž Vašington u nedelju uveče nakon što se osećao "loše" zbog dugog leta u subotu i gustog rasporeda događaja, saopštila je Grčka pravoslavna arhiepiskopija. Hospitalizaciju je preporučio njegov lekar "iz predostrožnosti", saopštila je nadbiskupija.

Vartolomej je carigradski patrijarh sa sedištem u Turskoj. Smatra se prvim među jednakima među istočnim pravoslavnim patrijarsima, što mu daje istaknutost, ali ne i moć poput one koju ima katolički papa. On je stvarni nadzornik grčke pravoslavne i ima neke druge jurisdikcije, iako su veliki delovi istočno-pravoslavnog sveta autokefalni pod svojim patrijarsima.

Patrijarh se "oseća dobro i spreman je da nastavi" svoju zvaničnu posetu, navodi se na Tviteru arhiepiskopa američkog Elpidofora, koji je prisustvovao sastanku sa Bajdenom.

Vartolomej je u ponedeljak takođe održao govor putem video konferencije za Muzej Biblije u Vašingtonu, koji je prvobitno trebalo da poseti lično.

Uveče je trebalo da prisustvuju večeri na Univerzitetu Džordžtaun.

U četvrtak bi trebalo da dobije počasnu diplomu Univerziteta Notr dam na događaju koji naglašava napore da se poboljšaju pravoslavno-katoličke veze, vekovima pošto su se dve crkve odvojile 1054. godine usred sporova oko teologije i papskih zahteva za prevlast.

Takođe, 2. novembra trebalo bi da predsedava ceremonijom otvaranja vrata Grčke pravoslavne crkve Svetog Nikole i Nacionalnog svetilišta u Njujorku. Svetište zamenjuje crkvu porušenu 11. septembra 2001. tokom terorističkog napada na susedni Svetski trgovinski centar.

XS
SM
MD
LG