Dostupni linkovi

Mnogi ugostitelji u Srbiji prestaju da rade u 22 sata zbog COVID propusnica


Kafići u centru Beograda, 5. april 2021.
Kafići u centru Beograda, 5. april 2021.

Pomoćnik ministra zdravlja Srbije za inspekcijske poslove Goran Stamenković izjavio je 26. oktobra da se primena COVID propusnica tokom noći poštovala, ali i da su mnogi ugostiteljski objekti sami prestali da rade u 22 sata.

Ta je slika, kako je rekao, zabeležena širom Srbije, od Vranja do Subotice.

U ponedeljak, 25. oktobra, uveče počelo je kažnjavanje onih koji borave u zatvorenim ugostiteljskim objektima posle 22 sata, a koji nemaju COVID propusnicu.

"Kontorlišu se i tržni centri, hipermarketi i javni saobraćaj", rekao je Stamenković za Radio televiziju Srbije i dodao da je u lokalima koji su radili posle 22 časa uglavnom poštovana obaveza posedovanja COVID propusnica, a da su građani najčešće imali sertifikat o vakcinaciji.

On je za Radio televiziju Srbije ocenio da je potrebno proširiti meru COVID propusnica sa ranijim vremenom korišćenja.

COVID propusnice su od 23. oktobra neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

Validna COVID propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci.

Doneta je odluka i da će COVID propusnica biti validna i ako građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Rezultati PCR ili brzog antigenskog testa su validni samo ako su urađeni u državnim labaratorijama, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarka: Kažnjava se testiranje ispred noćnih klubova

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je 26. oktobra da testiranje na korona virus ispred noćnih klubova nije dozvoljeno i da se kažnjava.

Ona je za televiziju Prva rekla da je dobro što su uvedene COVID propusnice, ali da će njihov efekat biti vidljiv tek za dve nedelje.

"Najveći broj ugostitelja odlučio je da skrati radno vreme svojih objekata", dodala je ona.

Prema podacima od 25. oktobra, od posledica korona virusa u Srbiji su preminule 62 osobe, a registrovano je 5.908 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG